Andrea napja van. | 2024.04.18

Négyen pályáznak a korrupcióellenes főügyészi posztra Romániában

2018-07-23 19:48:00

Négy ügyész pályázik a korrupcióellenes főügyészi posztra, amely azt követően üresedett meg, hogy Klaus Iohannis államelnök leváltotta Laura Codruta Kövesit.

    Kövesi hat évig vezette a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).
    A jelentkezési idő hétfői lejártáig pályázatot nyújtott be Florentina Mirica, aki a DNA korrupcióellenes osztályának vezető ügyésze. A román média szerint Miricát maga Kövesi léptette elő, az ő nevéhez fűződik egyebek mellett Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes elleni vádemelés.     
    Jelentkezett még a főügyészi posztra Marius Iacob, a DNA főügyész-helyettese, Elena Grecu, a DNA egyik részlegvezetője, valamint Cristian Lazar, legfőbb ügyészség büntetőjogi részlegének vezetője.
    Toader hétfőn délután úgy nyilatkozott, hogy mind a négy jelölt jól felkészült ügyész.
    Kövesi tevékenysége elnyerte az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és több nyugat-európai ország tetszését, amelyek a DNA megfelelő működését a román igazságszolgáltatási reform kulcselemének tekintik. 
    Kövesi leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte, aki azt rótta fel neki egyebek mellett, hogy többször megsértette az alkotmányt és nem volt hajlandó megjelenni a parlament vizsgálóbizottsága előtt. 
    Iohannis eredetileg elutasította a miniszter leváltási javaslatát, de az ügy az alkotmánybírósághoz került, amely a tárcavezetőnek adott igazat, így Iohannis kénytelen volt leváltani a volt főügyészt, aki azelőtt hat évig Románia legfőbb ügyésze volt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány