Gedeon napja van. | 2024.03.28

ENSZ: Az elhúzódó kitoloncolások ártanak a menekültügyi rendszer németországi megítélésének

2018-07-23 13:05:00

Az elutasított menedékkérők kitoloncolásának elhúzódása árthat a menekültügyi rendszer társadalmi elfogadottságának Németországban - mutatott rá az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának berlini képviselője a Madsack médiacsoport lapjaiban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

    Dominik Bartsch úgy véli, nagyon pozitív, hogy a német szabályok és eljárások világosak, és a hatósági döntések ellen lehet fellebbezni. Bartsch hangsúlyozza, hogy a menekültügyi rendszernek a kitoloncolás is szerves része. Mint fogalmaz: Németország számára az jelent kihívást, hogy elutasított menedékkérelem esetén az ezzel járó negatív kövezkezményeket, a visszaküldést a származási országba haladék nélkül végre tudja hajtani.
    "Ha az a benyomás alakul ki, hogy mindegy, hogy egy eljárás hogyan végződik, mert a kérelmező így vagy úgy az országban marad, az árt ennek a rendszernek" - húzta alá.
    A Redaktionsnetzwerk Deutschland az Európai Unión kívüli gyűjtőtáborokról is kérdezte az ENSZ-diplomatát, aki rámutatott, hogy ezektől egyrészt minden észak-afrikai ország elzárkózik, másrészt a menedékkérőket jogszerűen nem lehet ilyen táborokban fogva tartani. Emellett egyáltalán nem világos szerinte, hogy hova kerülnek azok, akiknek a menedékkérelmét jóváhagyják, sem az, hogy mi történik azokkal, akiket elutasítanak.
    "Nem látom, hogyan lehetne ez sikeres Európán kívül" - húzta alá Dominik Bartsch.