Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek egy budapesti ügyvéd ellen bennfentes kereskedelem miatt

2018-07-18 13:15:00

Vádat emeltek egy budapesti ügyvéd ellen, aki a Fővárosi Főügyészség szerint egy végrehajtási eljárásban olyan lényeges piaci információhoz jutott, amelynek felhasználásával mintegy 300 milló forint hasznot ért el a tőzsdén - közölte a vádhatóság szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint a bennfentes információ konkrétan az volt, hogy a végrehajtási eljárásban az adós cég részvényeit a végrehajtó nem árverésen, hanem meghatározott áron és mennyiségben egy brókercégen keresztül fogja forgalomba hozni.
    Az ügyvéd az adatok ismeretében, még 2015. február 13-án vételi ajánlatot tett a mintegy 150 ezer darabos részvénycsomag felvásárlására. A vételi ügylet a részvények árfolyamát mintegy 20 százalékkal emelte. Az ügyleten a vádlott - a részvénykibocsátó gazdasági társaság saját tőkéjét alapul véve - ténylegesen mintegy 300 millió forint hasznot ért el.
    Piacfelügyeleti ellenőrző tevékenysége keretében a Magyar Nemzeti Bank tárta fel az adásvételt, majd tett feljelentést.  
    A Fővárosi Főügyészség a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a vádlottat határozott időre tiltsák el az ügyvédi foglalkozástól, és a tőle lefoglalt, az ügyletben érintett részvénycsomagot kobozzák el - áll a közleményben.