György napja van. | 2019.04.24 | MNB középárfolyam:

Rákóczi Szövetség: meglesz az egymillió hitelesített aláírás 

2018-07-18 09:22:33

Néhány országban még nem zárult le a hitelesítési eljárás, de így is már csak 10-13 ezer aláírás hiányzik, ahhoz, hogy több mint egymillióan támogassák a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést - mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    Az Európai Unió tagállamainak nagy részében a hatóságok megvizsgálták az összegyűjtött aláírásokat és hitelesítették, amit lehetett - ismertette.
    A kezdeményezést leginkább három országban, Magyarországon (530 ezer), Szlovákiában (60 ezer) és Romániában (255 ezer) támogatták.
    "Ez azt jelenti, hogy a kárpát-medencei magyarságnak óriási szerepe volt abban, hogy ez a polgári kezdeményezés sikerre jutott" - fogalmazott Csáky Csongor, hozzátéve, hogy legalább hét tagállamban kellett egy bizonyos támogatottsági szintet elérnie az ügynek.
    Még nem zárult le a hitelesítés például Olaszországban, Lengyelországban és Ausztriában, de már most kijelenthető, hogy sikeres volt az aláírásgyűjtés - közölte.
    Az elnök reményét fejezte ki, hogy a politikai egyeztetések, illetve a jogi procedúra után - egy-két éven belül - valóban védelmet kaphatnak az őshonos kisebbségek az unióban.