György napja van. | 2019.04.24 | MNB középárfolyam:

Nagy az érdeklődés a menekültek családegyesítése iránt a német külképviseleteken

2018-07-17 13:39:40

Augusztus 1-jétől a kiegészítő védelemben részesülő menekültek újra Németországba hozhatják közvetlen családtagjaikat, és a közel-keleti német külképviseleteken nagy is az érdeklődés, 28 ezer ilyen kérelem vár elbírálásra - jelentette kedden a Rheinische Post című düsseldorfi regionális lap.

    A lap kiemeli, hogy nem jöhetnek mindannyian egyszerre, mert a kormánypártok megállapodása értelmében havonta legfeljebb ezer ember érkezhet majd családegyesítés keretében Németországba.
    Kiegészítő védelemben a német menekültügyi törvény vagy a genfi egyezmény alapján részesülhet az, akit hazájában halál, kínzás vagy embertelen bánásmód veszélye fenyeget. Ilyen védelmet egy évre kaphat, aki jogosult rá, de a státusz meghosszabbítható, és öt év után tartós letelepedési engedélyt is kaphat az, aki ilyen védelemben részesül.
    A kiegészítő védelemben részesülő menekültek 2016 márciusa óta nem hozhatják Németországba családtagjaikat, de a tavaszi kormányalakításkor a kormánypártok abban állapodtak meg, hogy ezt július végén feloldják, és törvényben szabályozzák a kiegészítő menekültek családegyesítésének kérdését. Az új szabályok értelmében a menekültek csak házastársukat és gyerekeiket, a kiskorúak pedig szüleiket és testvéreiket hozhatják Németországba.
    A hagyományos menekültstátussal rendelkező emberek családegyesítése folyamatosan zajlik. Az év első felében a német külügyminisztérium 18 451 családegyesítési vízumot állított ki szíriai, iraki, afgán, iráni, eritreai és jemeni állampolgároknak, ami jelentősen kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.