Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: nem valószínű, hogy nagy megállapodások jönnek létre

2018-07-16 18:15:00

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nem gondolja, hogy "nagy megállapodásokat" kötne az amerikai és az orosz elnök a hétfői csúcstalálkozón, hiszen nagyon sok témáról tárgyalhatnak, amelyekben rengeteg részletkérdés merül fel. Jelezte: a két ország közötti viszonyt azért lehet javítani.

    Gyarmati Istvánt arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy kora délután Helsinkiben megkezdődött Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkozója.
    A szakértő közölte: rengeteg témáról tárgyalhatnak, a többi közt Szíriáról, Iránról, a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokról, a szankciós politikáról, Ukrajnáról vagy éppen Észak-Koreáról. Hozzáfűzte: szerinte nem tetszik az oroszoknak, hogy bővül a NATO.
    Hangsúlyozta: ha van fontos célja Trumpnak Helsinkiben, akkor az az, hogy meggyőzze Putyint, fogja vissza Irán nukleáris ambícióit, ugyanakkor szerinte ez nem fog sikerülni.
    Mint mondta, a két legnagyobb atomhatalom ez a két ország, és a 2010-ben kötött atomegyezményük nemsokára lejár, tehát dönteni kell arról, hogy megújítják-e a jelenlegi formájában, vagy a nukleáris robbanófejek további csökkentését irányozzák elő.