Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vörös jelzésű árvízriadót léptettek életbe Románia déli részén

2018-07-10 14:37:00

Vörös jelzésű árvízriadó léptettek életbe kedden estig Románia három déli megyéjében, miután az Olt vize jelentősen megnőtt a sok esőzés miatt - közölte kedden a román vízügyi igazgatóság.

    A figyelmeztetést az Olt, az Oltet és a Cerna folyókra adták ki. A megnövekedett vízhozam főleg Valcea, Gorj és Arges megyékben jelent veszélyt.
    A román országos meteorológiai szolgálat kedden sárga és narancssárga jelzésű esőriadót adott ki az ország 13 megyéjére, ahol nagy mennyiségű eső fog hullani a következő órákban. A figyelmeztetés este kilencig van érvényben. Komolyabb esőzésekre számítanak a Déli-Kárpátok környékén, így Vrancea, Buzau, Prahova, Kovászna, Brassó, Dambovita, Arges, Valcea, Szeben, Gorj, Hunyad, Fehér és Krassó-Szörény megyékben négyzetméterenként 20-25 liter víz is lehull, de szűkebb térségekben 40-50 liter fog lezúdulni.
    Valcea megyén halad át a DN7 jelzésű országút, Románia legforgalmasabb útja, amely az Olt völgyén keresztül, a Déli-Kárpátokat átszelve köti össze Románia déli részét Erdéllyel. A DN7-es úton Calimanestinél elterelték kedden a forgalmat, miután az úttestet elöntötte a hegyekről lefolyt víz.
    Valcea megyében több tucatnyi háztartást is elöntött a víz, mintegy 70 személyt kilakoltattak és ideiglenes szálláshelyre szállították.
    Az elmúlt huszonnégy órában a tűzoltók, a csendőrök és a rendőrök Románia 27 megyéjének 67 településén teljesítettek szolgálatot az árvíz következményeinek felszámolása végett.
    A hatóságok hat ideiglenes gátat építettek az erdélyi Szeben és egyet a moldvai Bákó megyében. Összesen 82 házból, 220 udvarból, 91 kertből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, amely főleg a rövid időtartamú, de bőséges esőzések miatt gyűlt fel.