Andrea napja van. | 2024.04.18

Idén is fellép a Recirquel az Edinburgh Fringe Fesztiválon 

2018-07-07 16:15:00

A Recirquel újcirkuszi társulat idén is fellép az Edinburgh Fringe Fesztiválon, amelyen a My Land című új előadását mutatja be 23 alkalommal augusztus 1. és 28. között. 

    A tavalyi siker után idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadóművészeti fesztiváljára a Recirquel, amelyen a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató új előadását mutatja be - közölte a társulat az MTI-vel.
    Tavaly tíz év után kapott helyet újra magyar társulat az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Fesztiválon, amelynek négyhetes programjában több mint 300 előadó és csaknem háromezer előadás szerepel a világ minden tájáról. A Recirquel tavaly a fesztiválon Párizs Éjjel című produkciójával aratott szakmai és közönségsikert. 
    A My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A 2015-ben bemutatott Non Solus folytatásának is tekinthető darabban a rendező a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvözve, a műfajok közötti határokat lebontva, a fizikai színház új irányának megteremtésére tesz kísérletet. A darab egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra, például a Pina Bausch Wuppertal Táncszínházára jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet energiáit - olvasható az összegzésben.  
    Az új előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, az ő személyes élettörténetüket kutatva hozta létre a produkciót. Az előadásban a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva ezzek saját szülőföldjükkel való kapcsolatukat. 
    A produkció zenei világa is a résztvevő artisták gyökereit idézi: a tradicionális tatár, moldáv és ukrán népzenei motívumokat Both Miklós zeneszerző, népzenegyűjtő kutatta fel. Ezen dallamok, valamint más világzenei és liturgikus szólamok inspirálták Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor zeneszerzőket, akik a végső zenei anyagot létrehozták.
    A My Land a fesztivál egyik legnépszerűbb helyszínén, a templomból átalakított Assembly Roxy előadótérben lesz látható. A darab magyarországi premierje október 16-án lesz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.