Andrea napja van. | 2024.04.18

Humán kapacitások fejlesztése az Abaúji térségben

2018-07-06 15:37:00

Az EFOP-3.9.2-16 azonosítószámú Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben elnevezésű Európai Uniós projekt keretében 160 934 640 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el Krasznokvajda Község Önkormányzata konzorciumban több kisebb térségi településsel.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kiemelt célja a korai iskolaelhagyók számának csökkentése és a korai iskolaelhagyás megelőzése, valamint a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés előmozdítása a koragyermekkori nevelésben, az alap- és középfokú oktatásban, ideértve az oktatásba való visszatérést ösztönző formális, informális és nem formális tanulási formákat is, Az egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez való egyenlő hozzáférés javítása minden korcsoport számára formális, informális és nem formális módon egyaránt, a munkavállalók ismereteinek, készségeinek és kompetenciáinak naprakésszé tétele, valamint a rugalmas tanulási formák előmozdítása, többek között a pályaorientáció és a megszerzett kompetenciák elismerése révén. A fenti célok elérése érdekében a Széchenyi 2020 program keretében felhívás került közzétételre, melyen Krasznokvajda Község Önkormányzata konzorciumi partnereivel együtt sikeresen pályázott. A projekt 2018. július 02-án vette kezdetét. Az Európai Uniós támogatás segítségével megvalósul a településeken lévő közszolgáltatásban dolgozók képzése. A képzések több tématerületre terjednek ki. A helyi szükségletekre reflektálva a képzési programok a helyzetfeltárás eredményének alapján kerülnek átdolgozásra. Kiemelt képzési terület a hátrányos helyzetű célcsoporttal való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás, az agressziókezelés, konfliktusmenedzsment terület, valamint a kiégés (burn-out) megelőzését segítő képzések, a projekt részeként kiépítésre kerül a közszolgáltatásban dolgozók képzettségét és végzettségét rögzítő adatbázis (folyamatos frissítéssel és nyomonkövetéssel). Az információáramlás érdekében szakmai és szakmaközi fórumok, találkozók és workshopok kerülnek rendezésre rendszeres időközönként. A megvalósítás alatt álló projekt során a különböző kompetenciák fejlesztése is előtérbe kerül. A projekt során az alább kompetenciák kerülnek fejlesztésre:

• Tudatos pénzügyi magatartás: programsorozat keretében kívánjuk elérni a célcsoportot. A rendszeres előadások mellett pénzügyi tanácsadási szolgáltatás is igénybe vehető, ahol pl. adósságkezelés témában is segítséget kérhetnek a rászorulók.
• Fenntartható fejlődés: szemétszedési kampány a települések tisztántartása és a környezeti értékek bemutatása érdekében.
• Idegennyelvi készségek: Angol nyelven alapszintű képzés kerül megszervezésre. Az alapszintű tanfolyam mellett a középfokú nyelvvizsgára készülő fiatalok számára külön csoport kerül kialakításra, amely magában foglalja a nyelvvizsga díjának támogatását is. szintén idegennyelvi készségek fejlesztése érdekében tematikus nyelvi napok kerülnek megrendezésre.

A hátrányos helyzetű diákok oktatáshoz való hozzáférésének javítása érdekében ösztöndíj program indul minden településen, amelynek keretében 2-2 diák részesülhet havi jelleggel támogatásban tanulmányainak megkezdése vagy folytatása érdekében. A diákok iskolába jutásának körülményei közlekedésszervezés keretében kerül javításra.

Komplex óvodai program valósul meg a projekt keretében. A résztvevő települések óvodapedagógusai olyan továbbképzési programokon vehetnek részt, amely segíti szakmai előmenetelüket.

A projekt címe: Humán kapacitások fejlesztése az Abaúji térségben
A projekt azonosítószáma: EFOP-3.9.2-16-2017-00029
Megvalósítás időszaka: 2017. 07. 02. – 2018. 06. 21.
A projekt összköltsége: 160 934 640 Ft
A támogatás mértéke: 100%