Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: a következő hónapokban ismét erőteljesebben nőhet az ipari termelés

2018-07-06 12:21:00

A következő hónapokban ismét erőteljesebben nőhet az ipari termelés az új kapacitások üzembe helyezése és a kedvező kilátások nyomán - vélik a makrogazdasági elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb ipari adatairól.

    A KSH pénteken közzétett adatai szerint májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az áprilisi 7,8 százalékos növekedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 3,8 százalékra gyorsult az előző havi 2,9 százalékról. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,9 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.
    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek pénteken küldött kommentárjában kifejtette, ha a kisebb súlyú iparágak hozzák a jelenlegi erős növekedést és a járműipar magasabb fokozatba tud kapcsolni, akkor a második félévben az ipar nem lehet gátja egy újabb 4 százalék feletti gazdasági növekedésnek.
    Az optimista kilátásokat erősítheti, hogy a német iparral kapcsolatban is végre kedvező adatok láttak napvilágot, az ipari megrendelés és termelés, illetve a bizalmi indikátorok is a vártnál jobbak lettek - mondta. Mindez a magyar gazdaság számára is jó hír - fejtette ki.
    Kitért arra, hogy a havi összevetésű adatok esetében a májusi növekedés az idei év legerősebbje lett. A vártnál kedvezőbb adat ellenére azonban továbbra is lassuló a trend az ipari teljesítményben.
    Horváth András, a Takarékbank elemzője szintén kiemelte, hogy az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés az új autómodellek hazai gyártása és az új kapacitások üzembe helyezése miatt, illetve a tavalyi második félévi alacsony bázis is jó alapot ad erre.
    Kedvezőnek nevezte, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre nagyobb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari fellendülés is támogat.
    Közölte, az idén 6,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,6 százalék után, míg a nyers növekedés 6 százalékra gyorsulhat az előző évi 4,8 százalékról, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához.
    Hozzátette, az idén így 4,6 százalékos GDP növekedésre számít a Takarékbank, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés szignifikánsan gyorsabban is növekedhet - vélekedett.
    Elmondta, az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.
    2015 óta az ipari termelés 11,1 százalékkal, 2010-hez képest pedig 35,8 százalékkal bővült - mutatott rá.