Auguszta napja van. | 2024.03.29

Összesen 81 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a macedón parlamentbe betörő garázdák egy csoportját

2018-07-05 18:16:00

Gyilkossági kísérlet vádjával összesen 81 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a szkopjei bíróság csütörtökön azt a hét férfit, aki tavaly áprilisban betört a macedón parlamentbe, és súlyos sérüléseket okozott az egyik parlamenti képviselőnek - jelentette a macedón közszolgálati televízió (MRT) a honlapján.

    A vádlottak egyenként 10 és féltől 13 évig terjedő börtönbüntetést kaptak. A védelem fellebbezést jelentett be.
    A jobboldalt támogató tüntetők azt követően törtek be a macedón parlamentbe 2017. április 27-én, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna. A tüntetők székekkel dobálták meg a képviselőket, egy kisebb verekedés során legalább nyolc képviselő megsérült, a kisebbségi Albánok Szövetsége nevű párt képviselője, Zijadin Sela pedig súlyosan megsebesült, eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol több hétig ápolták, mert agykárosodást szenvedett és amnéziás volt.
    A jobboldali tüntetőket az háborította fel, hogy albán házelnököt választott meg a parlament, amit elfogadhatatlannak neveztek. Az albán kisebbségi pártokkal történő kiegyezés viszont az első lépés volt az új kormány megalakítása felé. A 2016 decemberében tartott előrehozott parlamenti választást hiába nyerte meg a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), az albán kisebbségi képviselők támogatása nélkül nem tudott kormányt alakítani, a második helyen végző Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) viszont megegyezett az albán kisebbségiekkel, és megszerezte támogatásukat a sikeres kormányalakításhoz. A szociáldemokrata Zoran Zaev tavaly május óta vezeti a macedón kormányt.