Auguszta napja van. | 2024.03.29

Iohannis élesen bírálta a kormányzó szociáldemokratákat

2018-07-04 15:26:47

Klaus Iohannis román államfő élesen bírálta szerdán a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártot (PSD) a büntetőtörvénykönyv (Btk.) - szerinte többnyire felesleges és ártalmas - módosításai miatt, és bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközzel kifogást fog emelni a Btk. és a korábban megszavazott büntetőeljárási törvénykönyv ellen.

    A román képviselőházban - alig egy nappal a szenátusi voks után - szerdán szavazta meg a szociálliberális kormánytöbbség a Btk.-t módosító törvényt, amely a jobbközép ellenzék szerint az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea PSD-elnök jogerős felmentését tenné lehetővé azáltal, hogy módosítja a hivatali visszaélés meghatározását.
    A jobboldali elnök szerdai sajtónyilatkozatában elsősorban az eljárást kifogásolta, hozzátéve, hogy tartalmi ellenvetéseit majd az alkotmányossági óvás beterjesztésekor fogalmazza meg.
    Iohannis szerint a PSD tönkretette a jogalkotás méltóságát, csak mímeli a vitát, és bevezette a többség diktatúráját. Az elnök szerint ez "felháborító", veszélyezteti a demokráciát.
    A szociálliberális kormánytöbbség a vele eddig együttműködő RMDSZ módosító indítványait is elvetette, emiatt a magyar érdekképviselet a végszavazáson tartózkodott, de a kormányoldalnak az RMDSZ nélkül is megvolt a törvény elfogadásához szükséges minősített többsége. A Btk.-módosítást 167 vokssal fogadták el, de már 165 elég lett volna. A kormánypártok hiányzó szavazatait a nem magyar kisebbségi frakció képviselői pótolták.
    A szavazást követően az ellenzék is bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel a Btk.-módosítás ellen.