Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szondi várjátékok Drégely váránál

2018-07-03 16:59:00

Szondi várjátékokat rendeznek szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon: Drégely váránál hadijátékokkal, középkori forgataggal és tüzérségi bemutatóval is várják a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t kedden a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.

    Pásztor Ildikó elmondta, hogy a Drégelyvár lábánál és a vár alatti Sáferkúti tisztáson zajló programok a várvédelem korszakát idézik fel, a történelmi utazást látványos hadijátékok, régi világzenei forgatag, gólyalábasok produkciói színesítik. 
    A dicső múltra, a hősök tetteire a Bajvívó Magyarok és a Börzsönyi Nehézgyalogság hagyományőrzői emlékeztetnek, de igazi élményt nyújt a Szondi vitézei csapat látványos tüzérségi bemutatója is - tette hozzá.
    A vendégek megismerhetik, egyúttal ki is próbálhatják a fegyverek használatát, az Estergon Aslanlari (Esztergom Oroszlánjai) előadása az oszmán rabszedést mutatja be, a vitézképző, a történelmi játszóház, az íjászkodás gyerekeknek és felnőtteknek is kellemes szórakozást ígér. 
    Az Apródok udvarában népi játékok, kézműves foglalkozások várják a legkisebbeket. A látogatók megkóstolhatják a térségre jellemző hagyományos ételeket, a kézműves kirakodóvásárban kipróbálhatják a mesterségeket, megvásárolhatják a mesteremberek által készített termékeket.
    A középkori hangulathoz Béke Csaba lantművész és a Varga Banga Gólyalábas kompánia előadása, valamint solymászbemutató is hozzájárul. Este tábortüzet gyújtanak, és a Fültanúk Zenei Műhely koncertjével zárják a napot.
    Drégely vára 1552-ben esett el. Ali budai pasa július 6-án több mint tízezres seregével kezdte meg a vár ostromát, Szondi György és 146 főből álló serege megpróbált ugyan, de nem tudott ellenállni a nagyerejű rohamnak. Csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy gondoskodjon az életükről. Szondi embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, Ali pasa díszes pompával temettette el a drégelyi kapitányt.
    Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi emlékhely.