Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rekordmagas az amerikai cégek adóssága

2018-07-03 11:48:53

Rekordmagasra, 6,3 ezer milliárd dollárra emelkedett a pénzügyi ágazaton kívüli amerikai cégek adóssága - idézte az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítőt a CNN hírtévé.

    A hitelminősítő értékelése szerint az amerikai cégek az elmúlt években az olcsó hiteleket elsősorban vállalategyesülésekre és -felvásárlásokra, illetve saját részvényeik visszavásárlására költötték. 
    Az olcsó hitelek korszakának azonban vége, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozatosan növeli az alapkamatot. Ez komoly kihívást jelent az eladósodott vállalatoknak, amelyek alacsony kamat mellett felvett hiteleiket most már csak egyre magasabb kamatú hitelekkel tudják újrafinanszírozni. 
    A hitelminősítő arra figyelmeztetett, hogy ha felpörögne az infláció az Egyesült Államokban, akkor a Fed felgyorsítja a kamatemelést, tovább nehezítve a cégek helyzetét.
    Az S&P jelentése rámutatott arra, hogy a hitelminősítőnél adósi besorolással rendelkező csaknem 1900 amerikai - pénzügyi ágazaton kívüli - cég készpénztartaléka mintegy 9 százalékkal haladta meg a 2016 év végit és 2,1 ezer milliárd dollárt tett ki a múlt év végén. A kedvező képet azonban jócskán elhomályosítja, hogy ennek az összegnek mintegy harmada, 800 milliárd dollár csupán hét nagy cégnél (Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco, Oracle, AT&T, Amgen) halmozódott fel.