Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amnesty: az indonéziai rendőrök és katonák felelősek a Pápua tartományaiban elkövetett gyilkosságokért

2018-07-02 13:55:00

Az indonéziai rendőröket és katonákat terheli a felelősség az ország legtávolabbi, keleti tartományaiban, Pápuán 2010 óta elkövetett gyilkosságokért - állította hétfőn az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

    Az AI elítélte, hogy a többségében bennszülött áldozatok ügyében szinte semmilyen igazságszolgáltatás nem történt.
    A két évig tartó vizsgálat eredményeként megszületett jelentés szerint az áldozatok több mint fele vagy politikai aktivista volt, vagy olyan emberek, akik békés, gyakran a pápuai függetlenséggel össze nem függő tiltakozásokon vettek részt. A biztonsági erők gyakorta azzal magyarázták a halált okozó erőszak alkalmazását Pápuán, hogy az igazolható válasz volt a szeparatisták erőszakos megmozdulásaira.
    A nemzetközi jogvédő szervezet szerint egyik gyilkosság ügyében sem indult független büntetőjogi eljárás. Az esetek egyharmadában még belső vizsgálat sem volt. Amikor pedig a rendőrség vagy a katonaság azt bizonygatta, hogy belső vizsgálatot tartottak, annak eredményeit nem hozták nyilvánosságra.
    Nyolc, halállal végződött esetben kárpótlásként pénzt, illetve sertéseket adtak.
    Usman Hamid, az AI indonéziai igazgatója szerint a gyilkosságok, amelyek az elmúlt nyolc évben szinte havi gyakorisággal történtek, komoly foltot ejtenek Indonézia emberi jogi teljesítményén. Hozzátette, a büntetetlenség kultúrájának meg kell szűnnie a biztonsági erőkön belül, az elkövetett gyilkosságokat számon kell kérni a felelősökön.
    A függetlenségi mozgalom és a fegyveres felkelés 1963-ban, Pápua Indonézia általi bekebelezésekor kezdődött a természeti kincsekben gazdag, korábban a hollandok által ellenőrzött területen. Az indonéziai hatalom fellépése az elmúlt időkig brutális volt, a bennszülött lakosok, akiket többségében kizártak a régió gazdaságából, szegényebbek, betegebbek és nagyobb eséllyel halnak meg még fiatalon, mint az Indonézia más vidékeinek élők.