Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2018-07-01 18:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Kelet-európai-síkság északi részén, valamint az Ibériai-félszigettől kissé nyugatra légörvények találhatók. Emiatt a balti államokban, Fehéroroszországban és Oroszország nyugati részén sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Portugáliában és Spanyolország nyugati felén sem zavartalan a napsütés, arrafelé záporok, zivatarok alakulnak ki. A kontinens többi részén nagyrészt napos, csapadékmentes idő a jellemző. A legmagasabb hőmérséklet a 65. szélességi körtől északra csak 10, 18 fok között alakul. Ugyancsak hűvös az idő a kelet-európai légörvény területén, ahol 20 fok alatt marad a maximum, máshol ugyanakkor nyári meleg van 25 fok körüli csúcsértékkel. Szárazföldünk legmelegebb része Franciaországban, illetve a Földközi-tenger középső medencéjében van, ezeken a helyeken 30, 35 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a Kelet-európai-síkság felett örvénylő ciklon határozza meg. Ennek hátoldalán észak, északnyugat felől többnyire száraz, kissé hűvös levegő érkezik fölénk, ezért a jórészt napos idő ellenére a sokévi átlag alatt alakul a hőmérséklet.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Hétfőn estig nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, de az ország északkeleti harmadán több gomolyfelhő lehet, és ott vasárnap egy-két helyen zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén erős széllökések kísérhetik, majd éjszakától többnyire mérsékelt lesz a légáramlás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 21, 25 fok között valószínű.