Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a francia elnök gyengülését mutatja az EU-csúcs

2018-07-01 14:45:00

A csütörtöki EU-csúcstalálkozó a francia elnök gyengülését mutatja, noha Emmanuel Macron diplomáciai sikereket akart felmutatni a belpolitikai bizonytalanságok ellensúlyozására - mondta a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

    Szabó Dávid szerint a francia államfő folyamatosan álláspontja megváltoztatására kényszerül, partnerei meggyengültek, az EU-csúcson pedig a visegrádi államok és Olaszország álláspontja érvényesült. Macron ezért csak annyit tehetett, hogy a belföldi nyilvánosság előtt a találkozón elért kompromisszum kialakításában a saját szerepét hangsúlyozta - tette hozzá.
    A francia elnöknek valószínűleg be kell érnie a közvetítői szereppel, mert nem tudta a maga javára fordítani az Angela Merkel német kancellár meggyengülésével kialakult európai hatalmi válságot, az elmúlt hónapban pedig folyamatosan hátrált a lényeges kérdésekben - hangsúlyozta a szakértő.
    Szabó Dániel szerint Macron a budapesti francia nagykövet visszahívásával is az ellenérzését akarja kifejezni a magyar kormánnyal szemben. Hozzátette, hogy a Magyarországra küldött diplomata nem adott okot erre a lépésre, hiszen csak azt tette, ami minden nagykövet feladata, vagyis a fogadó államban szerzett tapasztalatairól tájékoztatta országát.