Andrea napja van. | 2024.04.18

Kaczynski: Morawiecki és Netanjahu nyilatkozata bírósági perekre is hatással lehet

2018-06-29 14:02:00

Jelentős hatással lehet a Lengyelország jó hírnevéért folytatott perekre az a nyilatkozat, amelyet a lengyel és az izraeli kormányfő a minap fogadott el a holokauszt emlékezetének ápolásáról - jelentette ki egy péntek reggeli rádióinterjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.

    Kaczynskival az után készített beszélgetést a lengyel közszolgálati rádió első csatornája, hogy szerdán a Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő által jegyzett közös nyilatkozattal lezárult az a diplomáciai viszály, amely a náci Németország bűntetteire vonatkozó, Izrael által korábban vitatott lengyel törvény nyomán pattant ki.
    Arra vonatkozóan, hogy a nyilatkozatban leszögezik: a holokauszt a náci Németország által elkövetett bűntett volt, és "a németeknek a haláltáborok létrehozásáért viselt felelősségét kisebbítőnek" minősítik a "lengyel haláltáborok", "lengyel koncentrációs táborok" kifejezések, Kaczynski úgy látta: ennek "nagyon komoly" jelentősége lehet azokban a perekben, melyeket Lengyelország hírnevéért esetleg folytatnának.
    Ezzel a lengyel politikus azokra, a lengyel diplomácia által eddig is kifogásolt esetekre utalt, amikor a külföldi sajtóban a második világháborús német lágereket "lengyel haláltáborokként" említik.
    Kaczynski szerint a szerdai nyilatkozatot "bizonyítékként" lehet majd felhasználni az ilyen kifejezések használata miatt folytatott perekben. A dokumentum ugyanis "világosan meghatározza, ki volt a bűnös, és világosan kimondja, hogy nem Lengyelország és a lengyelek hibája volt mindez" - fejtette ki a lengyel politikus.
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy a lengyel-izraeli nyilatkozatnak van-e jelentősége a Németországgal a háborús jóvátételről jelenleg is folytatott tárgyalásokban, Kaczynski leszögezte: csak akkor, ha Berlin esetleg Lengyelországnak "a holokausztért viselt állítólagos felelősségét" említené. Emellett azonban megerősítette azt a korábbi álláspontot, miszerint Varsónak jóvátétel jár Lengyelország német megszállása idején elkövetett pusztításért.
    Kaczynski szerint Morawiecki és Netanjahu nyilatkozata hatással lesz "az utóbbi időben bizonyos nehézségekkel küszködő" lengyel-amerikai kapcsolatokra is. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy Washington korábban a szólásszabadságot veszélyeztetőnek minősítette a lezárult izraeli-lengyel diplomáciai csörtét kiváltó, szerdán a varsói parlamentben sürgős eljárásban enyhített, a náci bűnökre vonatkozó lengyel törvényt.
    A törvényből szerdán törölték azt, hogy büntetőjogi eljárásban bírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés lett volna kiszabható, ha valaki a lengyel nemzetet és a lengyel államot a náci Németország bűntetteiben való, intézményes szintű bűnrészességgel vádolja. A törvény új változata szerint viszont továbbra is büntethető, ha valaki tagadja a lengyel nemzetiségű, illetve lengyel állampolgárságú személyek ellen elkövetett náci, valamint kommunista bűntetteket. Ez egyebek között a holokauszttagadásra is vonatkozik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány