Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két népszavazást kezdeményez az MSZP

2018-06-29 13:16:00

Az MSZP "a közpénzek védelmében" két népszavazást kezdeményez - mondta az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője az elnökség előző napi döntéséről pénteken az MTI-nek.

    Tóth Bertalan kifejtette: a napokban benyújtandó kezdeményezéseikkel referendumot javasolnak azért, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt, csatlakozzon az európai ügyészséghez, illetve annak érdekében, hogy nézettség alapján használják fel a kormányzati kommunikációs forrásokat.
    Hozzátette: az európai ügyészséghez történő csatlakozásától "úgy irtózik a Fidesz, mint a tömjénfüsttől". Látni, hogy az uniós pénzek "kézen-közön" hogy tűnnek el és bármilyen lépést, feljelentést tesznek ez ellen, a magyar ügyészség "füle botját" sem mozdítja - fogalmazott. 
    Az MSZP elnöke a másik népszavazási kezdeményezésükről szólva azt mondta, több tízmilliárd forintot költenek el kormányzati kommunikációra úgy, hogy a hasznát a fideszes baráti kör élvezi, népszavazási kezdeményezésük ezért azt szeretné elérni, hogy az erre fordított pénzt "nézettség és olvasottság szerint kelljen felhasználni", azaz azok a médiumok is részesedjenek belőle, amelyeknek sokkal magasabb a nézettsége, illetve olvasottsága, mint a Fideszhez közeli lapoknak.
    Tóth Bertalan kitért arra, hogy az MSZP elnöksége elítéli és felháborítónak tartja azt a "támadást", amelyet a Fidesz a gyülekezési jog és a véleménynyilvánítás szabadsága ellen tesz. Az ezeket érintő törvényeket nem fogják támogatni a parlamentben és
minden ellenzéki együttműködésben érdekeltek, amely tiltakozik a Fidesz lépései ellen - tette hozzá.
    Beszámolt arról is, hogy az elnökség ügyvivőket bízott meg. Ujhelyi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője az MSZP EP-kampányának vezetéséért felel. Az elnökség megbízta Harangozó Gábor elnökségi tagot az agrár- és vidékfejlesztési ügyek, Bihal Dávid elnökségi tagot pedig a magyar ifjúság, az ifjúságpolitika ügyének képviseletével.