Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varsó támogatja Macedónia gyors EU- és NATO-csatlakozását

2018-06-28 14:59:00

Lengyelország támogatja Macedónia gyors csatlakozását az Európai Unióhoz és a NATO-hoz - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a macedón kollégájával, Zoran Zaevvel közösen tartott sajtóértekezleten.

    Tárgyalásaik után Morawiecki gratulált a macedón kormányfőnek a görög-macedón névvita sikeres rendezéséhez. "Biztosan nem volt könnyű folyamat, de most utat nyit Macedónia integrációjához, például a NATO-hoz" - jelentette ki.
    Kitért arra is, hogy az EU-tagállamok keddi miniszteri tanácsülésén előzetesen jóváhagyták Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak jövő nyári elindítását. Reményét fejezte ki, hogy Macedónia uniós és euroatlanti integrációja gyorsan zajlik majd, és megerősíti Európa, ezen belül a Nyugat-Balkán biztonságát.
    Morawiecki kiemelte Macedónia szerepét az európai határvédelemben, felidézte ebben az összefüggésben a lengyel határőrizeti misszió jelenlétét is.
    A kétoldalú kapcsolatokról beszélve közölte, hogy Macedónia érdekelt a Rosomak lengyel páncélozott szállító járművek megvásárlásában, tüzérségi rendszereinek és a harckocsijainak korszerűsítésében, valamint radartechnikai berendezések beszerzésében.
    A kelet-közép-európai gazdasági együttműködéssel, valamint a lengyel-macedón kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggésben a lengyel kormányfő megemlítette az épülő Via Carpatia - a Balti-tengertől az Égei- és a Fekete-tengerig húzódó - közúti közlekedési folyosót.
    A macedón integrációs törekvések kapcsán Zoran Zaev is úgy látta: országa EU- és NATO-csatlakozása erősítené nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem Európa biztonságát is. Macedónia társulási folyamatának beindítása szerinte a térség más országainak is megmutatná, hogy az EU és a NATO értékeli "a reformok politikáját és a kétoldalú kérdések rendezésére irányuló elszántságot".
    A macedón-görög névvitáról június elején szültetett megállapodás lehetővé teszi, hogy megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.
    Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak beindítását azonban egyes uniós tagállamok most is ellenzik, érvelésük szerint többek között a korrupcióellenes harc, a biztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályok, továbbá az igazságügyi és a közigazgatási reform terén van még szükség előrehaladásra. Amennyiben Macedónia megfelelő előrelépést ér el a szükséges reformfolyamatban, a csatlakozási tárgyalások jövő júniusban kezdődhetnek.