Emma napja van. | 2024.04.19

Kontrát Károly: a polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben

2018-06-27 15:29:00

A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben, a szervezetnek is köszönhető, hogy Magyarország mára a világ 15. legbiztonságosabb országává vált - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a polgárőrök napja alkalmából rendezett ünnepségen, szerdán Budapesten.

    Kontrát Károly szavai szerint a kormányzat ezt a tevékenységet ismeri el akkor, amikor a jövő évi költségvetés tervezetében 1 milliárd 50 millió forintnyi forrást javasol az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) támogatására.
    A politikus hangsúlyozta: napjainkban, különös tekintettel a migrációs veszélyekre, a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték. Ezt ismerte fel az OPSZ is, amikor a migrációs válságra reagálva létrehozta határvédelmi tagozatát, ezzel is hozzájárulva a kormányzati törekvésekhez - mondta az államtitkár.
    Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott a józsefvárosi polgárőr iroda előtt tartott ünnepségen azt hangsúlyozta, a kormányzat - az ország biztonsága érdekében kifejtett tevékenységét elismerve - aktív konzultációt folytat a szervezettel, és ősszel stratégiai megállapodást köt az OPSZ-el.
    Felidézte, hogy az OPSZ keretein belül, több mint kétezer egyesületbe tömörülve, 63 ezer polgárőr teljesít önkéntes, a közösség érdekében vállalt, térítésmentes szolgálatot, a többi közt aktívan részt vesznek a határok védelmében is. Mindezért pedig köszönet illeti őket - tette hozzá.
    Sára Botond (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi alpolgármester arról szólt: a polgárőrségnek is köszönhető, hogy a Józsefvárosban az elmúlt nyolc évben a felére csökkent a bűncselekmények, kétharmadával pedig a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Továbbá jelentősen nőtt a felderítés aránya is, ami azt jelenti, hogy négyből három bűncselekménynek megtalálják a tettesét.
    A polgárőrség tevékenységét támogatandó, a kerületi önkormányzat, öt év alatt, több mint 50 millió forint forrást biztosított a kerületi polgárőrség számára, a többi közt segítette a polgárőr iroda kialakítását is - mondta az önkormányzati vezető.
    Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója kiemelte, hogy a szervezet sikeres működésének a kormányzattal, a rendvédelmi szervekkel és az önkormányzatokkal folytatott szoros együttműködés a kulcsa.    Egyebek mellett ennek eredménye, hogy az elmúlt években 870 járőrautót, 130 segédmotor-kerékpárt és több mint ezer kerékpárt szereztek be.
    Ugyanakkor az illegális migrációs helyzetre reagálva, 55 egyesület és 1200 ember közreműködésével létrehozták a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot, illetve a lovastagozat polgárőrei is részt vesznek az ország védelmében - mondta a főigazgató.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó