Andrea napja van. | 2024.04.18

Varga Judit: a dokumentum politikai vádirat, a jogállam megcsúfolása

2018-06-25 18:39:00

A jogállam megcsúfolását jelenti az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) által elfogadott magyarországi különjelentés - hangsúlyozta hétfőn Varga Judit miniszterelnökségi államtitkár az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

    A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára politikai vádiratnak nevezte a dokumentumot, és közölte, Magyarországot nem érte váratlanul a mai szavazás eredménye.
    "A balliberális többség ma egy politikailag motivált, csúsztatásokkal teli vádiratról szavazott. Természetesen jobb lett volna, ha az ügy el sem jut idáig, hisz a jelentés jogilag megalapozatlan, koholt vádakat terjesztett elő" - fogalmazott Varga, aki szerint a jelentés szövegezéséig vezető út elfogadhatatlan volt, az összes alapvető eljárásjogi garanciát figyelmen kívül hagyták.
    Az államtitkár sérelmezte, hogy a dokumentum olyan ügyeket is tartalmaz, amelyeket már rég lezártak, vagy amelyek nem is tartoznak közösségi hatáskörbe, ráadásul úgy vélekedett, hogy a LIBE nem biztosított elég időt és teret a magyar kormány számára, hogy megvédje magát.
    "A +hallgattassék meg a másik fél is+ elve egyáltalán nem érvényesült az eljárás során, így a jelentés egy egyoldalú, erősen elfogult dokumentum, amely egyszeri nem hivatalos látogatáson, illetve zárt ajtók mögötti egyeztetéseken alapul" - olvasható a közleményben.
    Az EP plenáris ülése előreláthatólag szeptember 12-én szavaz a magyar jelentésről. Itt az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.
    "Bízunk benne, hogy Magyarország szövetségeseinek segítségével szeptemberben sikerül lezárni a politikai boszorkányüldözés újabb fejezetét. A pozitív végkimenetel érdekében folytatjuk a kétoldalú egyeztetéseket és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kettős mérce elve ne érvényesülhessen az Európai Unióban" - közölte az államtitkár.