Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tajani engedélyhez kötné a civil mentőhajók működését a Földközi-tengeren

2018-06-22 16:55:00

 

Csak az európai hatóságok engedélyével tevékenykedhetnének a jövőben a Földközi-tengeren mentési munkálatokat végző nem kormányzati szervezetek az Európai Parlament elnökének javaslata szerint.

 

    Antonio Tajani pénteken Rómában kijelentette: kötelezővé tennék, hogy ezentúl az olasz tengerészet, a parti őrség vagy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex tagjai is tartózkodjanak a mentőhajók fedélzetén.     "Nem tűrhetjük tovább, hogy nem kormányzati szervezetek emberkereskedelmet folytassanak. Nem engedhetjük, hogy ezek a nem kormányzati szervezetek a bevándorlók számára kompként működjenek Afrika és Európa között" - mondta Tajani egy menekültügyi témában rendezett beszélgetésen. 
    Az EP elnöke támogatásáról biztosította azt az osztrák javaslatot, amely szerint menekültközpontokat, úgynevezett hotspotokat hozhatnának létre Afrikában és a Balkánon. Tajani szerint Európa csak valódi menekülteket tud befogadni, gazdasági bevándorlókat nem. Felszólította a tagállamok állam- és kormányfőit, hogy kevesebbet vitatkozzanak, és helyette inkább az unió külső határainak védelmére próbáljanak megoldást találni. 
    Tajani bejelentette, hogy még a nyári szünet előtt elutazik Líbiába és Nigerbe, mert ezeknek a területeknek a stabilizálása szerinte meghatározó fontosságú.