Andrea napja van. | 2024.04.18

Idén is megrendezik a Juhannus-napot Veszprémben

2018-06-21 16:53:18

Idén is megrendezik a Juhannus-napot Veszprémben: a szombati eseményen Észtország függetlenségének századik évfordulója előtt tisztelegnek.

    Szamosi Attila szervező az MTI-nek elmondta, hogy az első Juhannus-napot két éve rendezte meg a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI), amikor Veszprém volt Iszkaszentgyörggyel együtt a finnugor népek kulturális fővárosa. Hozzátette: a Juhannus-nap régi finn hagyományon alapul, miszerint az év leghosszabb napján az emberek Juhannus-máglyát gyújtanak egy csónakban, majd táncos mulatság mellett a vízre bocsátják azt.
    Tavaly a finn függetlenség századik évfordulójának ünneplésével kötötték össze a rendezvényt, idén pedig az észt függetlenség százéves jubileuma előtt tisztelegnek - emelte ki a főszervező. 
    A jezsuita templomnál szombat este hatkor Rácz Nóra finnugor nyelvész nyitja meg a programokat az Észt Köztársaság függetlenségének kikiáltására emlékezve. Ezután lesz az asszonycipelő és a csizmahajító verseny, a gyerekeknek pedig kézműves foglalkozásokat szerveznek a veszprémi Kabóca Bábszínház közreműködésével. A jezsuita templomban eközben légi felvételekből álló fotókiállítás és autentikus észt zenék várják az érdeklődőket.
    A fáklyás felvonulás háromnegyed nyolckor indul az állatkert előtti parkolóból, ahonnan a Séd patak mentén haladnak a jezsuita templom melletti tóhoz, a máglyaégetés helyszínére.