Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orosz lap: szurkolói igazolvánnyal érkezett migránsok próbáltak meg bejutni az EU-ba

2018-06-21 11:59:00

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra szurkolói igazolvánnyal (Fan ID-vel) érkezett afrikai migránsok próbáltak meg a finn határt átlépve az Európai Unióba bejutni - közölte az RBK orosz gazdasági lap csütörtökön internetes kiadásában.

    Az RBK az Yle finn állami televízióra hivatkozva azt írta, hogy a Helsinki-Valtaa repülőtéren először múlt pénteken közölte "egy harmadik ország állampolgára", hogy menedéket szándékozik kérni Finnországban, és hogy kifejezetten ezzel a szándékkal vásárolt jegyet a vb-re, és igényelt az orosz vízumot helyettesítő szurkolói igazolványt. Ugyanazon a napon Vainikkala határátkelőjénél egy nigériai állampolgárt tartóztattak fel, aki hamis brazil útlevéllel próbált meg finn területre belépni.
    Vasárnap három marokkói az erdőségen át próbált meg Finnországba jutni Valimaa környékén. Elfogásuk után mindannyian azt közölték, hogy menedéket szándékoznak kérni.
    Tiltott határátlépési kísérletekről számolt be az orosz fél is. A karéliai Ketrovaara közelében a hatóságok június 8-án négy marokkóit tartóztattak fel, akik Finnországba tartottak. A férfiakra fejenként 2 ezer rubel (mintegy 9 ezer forint) bírságot szabtak ki, és bírósági végzéssel ki fogják toloncolni őket Oroszországból. 
    Marko Saaresk, a finn határőrizeti szolgálat kockázatbecslési osztályának vezetője a finn televíziónak nyilatkozva új jelenségnek nevezte, hogy migránsok az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot felhasználva kísérlik meg átlépni a határt. Mint mondta, a tavalyi Konföderációs Kupa idején hasonlóra nem volt példa.
    Az RBK szerint európai országok hatóságai korábban figyelmeztettek arra, hogy a foci vb alatt Oroszország bevándorlási útvonallá válhat.