Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárminisztérium: Magyarország megosztja mezőgazdasági tapasztalatait Ghánával

2018-06-20 17:55:00

Magyarország évszázados mezőgazdasági hagyománnyal és szaktudással, kutatási és innovációs sikerekkel rendelkezik, tapasztalatait kész megosztani az erre nyitott afrikai országokkal, így Ghánával - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kennedy Osei, ghánai mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettessel szerdán folytatott egyeztetésen.

    A szaktárca közleménye szerint Farkas Sándor a kétoldalú tanácskozáson hangsúlyozta, hogy Magyarország különleges partnerként tekint Ghánára, ahol már most is vannak magyar gazdasági szereplők, akiket az agrárdiplomácia is segíti majd.
    Emlékeztetett a 2017 ősze óta működő ghánai-magyar mintafarm példájára, amelynek sikere után Magyarország új projekteken dolgozik, a vetőmagtermesztés mellett magyar állatfajtákat - sertést, baromfit - is meghonosítanának. Az ilyen mintafarmok kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar termékek, és innovációk bemutatására, illetve a ghánai piacra való belépést segítik - tette hozzá.
    A két ország képviselője beszélt az Agrárminisztérium-ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közötti ösztöndíjprogramról és a magyar, illetve ghánai kutatóintézetek közötti együttműködésről is. Ezt Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója és ghánai partnerintézménye nevében annak képviselője együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg - közölte a tárca.