Csongor napja van. | 2024.04.16

A KDNP támogatja az alaptörvény módosítását

2018-06-20 17:15:00

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja és megszavazza szerdán az alaptörvény hetedik módosítását - mondta Harrach Péter frakcióvezető a voksolás előtt tartott sajtótájékoztatón.

    A kisebbik kormánypárt politikusa kifejtette: támogatják a módosítás határvédelemre és a közterület tisztaságára, rendjére vonatkozó, vitatott pontjait is. Nyugodt szívvel mondanak igent a változásokra - jelezte.
    Mint mondta, a határvédelem az önvédelem kötelezettségét jelenti hazánk és Európa felé. Egyúttal felelősséget éreznek a valódi üldözöttekért is, azaz egyszerre érvényesül az önvédelem és a bajba jutottak iránti felelősség - tette hozzá a frakcióvezető.
    Kitért arra is, hogy a közterület rendje és tisztasága "minden normális magyar ember szerint védendő". 
    Ugyanakkor a hajléktalanokat nem egy személytelen ügy részeseiként, hanem emberekként kívánják kezelni. Összetett ügyről van szó, és a megoldáshoz a hajléktalanszállók mellett az egészségügyi intézményrendszerre is szükség van, egyénre szabott, differenciált intézkedéseket kell tenni. 
    Szászfalvi László frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: számukra a keresztény kultúra nagyon fontos és meghatározó, enélkül nincs Európa és nincs Magyarország. Amikor a keresztény kultúra alkotmányos védelméről beszélnek, akkor nem a keresztyén hitről, vallásról, egyházról, teológiáról van szó, és nem szeretnének semmilyen hitvitát gerjeszteni.
    A szólás- és véleménynyilvánításnak mindenfajta alkotmányos védelme jelenleg is megtalálható az alaptörvényben - emelte ki. 
    Hozzátette: egy két évezredes hagyományról van szó, amelynek része a demokrácia, a jogállam kialakulása, az az együttélési mód is, amely mindennapos. Kitért a férfiak és nők egyenjogúságára, a szabadság és a felelősség harmóniájára is, majd kiemelte: nemcsak őrizni kell a keresztény kultúrát és büszkének lenni a keresztény értékekre, hanem meg is kell védeni azokat minden alkotmányos eszközzel.