Álmos napja van. | 2019.02.20 | MNB középárfolyam:

Minőségi kulturális programok várják a Balatonnál nyaralókat Vörösberény barokk központjában

2018-06-20 15:01:28

Bogányi Gergely zongoraművész is fellép a Vörösberény barokk központjába szervezett nyári programokon - jelentették be a rendezvények szervezői az állami támogatással megújult vörösberényi magtárépületben szerdán.

    Keszey János, Balatonalmádi polgármestere elmondta: a programok helyszínéül szolgáló épületeket kormányzati segítséggel szerezte meg az önkormányzat. Az elképzelések megvalósítására félmilliárd forintos kormányzati támogatásban részesült a város, melyből mintegy 300 millió forintot a kolostor épületének felújítására - köztük a víz- és fűtési rendszer korszerűsítésére, szobák kialakítására -, kétszázmillió forintot pedig két éven keresztül programok megvalósítására fordítanak. 
    A szomszédos magtárépületet 120 millió forintos állami támogatással vásárolta meg a város 2017-ben - tette hozzá. A polgármester hangsúlyozta: a vörösberényi kulturális központ kialakítása minőségi változást hoz Balatonalmádi kulturális életében.
    Kerényi Imre, a program főrendezője, miniszterelnöki megbízott kiemelte: a két épület kulturális célú felhasználásával karaktert kívánnak adni Vörösberény régi barokk településmagjának. 
    Nyáron festőiskolát szerveznek diákoknak Veszeli Lajos festőművész művészeti vezetése mellett, amelynek keretében a selyemfestéstől a grafikáig több művészeti ágban is alkothatnak. A magtárkoncerteken Bogányi Gergely, Szilasi Alex, Érdi Tamás, Rákász Gergely és Teleki Gergő is koncertet ad.
    A magtárban a veszprémi Petőfi Színház társulata is bemutatkozik, lesznek gyermekprogramok, cigányzenés estek, valamint kabaréesteken színpadra áll Bagi Iván és Nacsa Olivér, valamint Fábry Sándor is. A vörösberényi erődtemplomban pedig a Zeneakadémia művészei adnak három alkalommal régizenei koncerteket.
    Szeptember első hétvégéjén Dunántúli Képzőművészeti Szalont és Vásárt rendeznek a Magtárban, a hagyományápolás jegyében pedig szüreti felvonulást és bált is tartanak.
    Kerényi Imre elmondta, a kolostor ad helyet 2019-ben a Gizella-táboroknak, melyeket közösségkovácsoló, történelmi tudatot formáló, hazafias, keresztény szellemű táborként jellemzett. A három kéthetes turnusban tervezett élménytáborban összesen kilencven fiatal vehet részt.