Auguszta napja van. | 2024.03.29

Palkovics László: nem sérti az MTA autonómiáját a tervezett törvénymódosítás

2018-06-17 09:24:00

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.  

    "Senki nem akarja az MTA-t államosítani" - jelentette ki a tárcavezető az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva, hozzátéve: a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében, és szeretnék, hogy erre vonatkozóan szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.    
    Az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti - közölte.
    Kiemelte, a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. "Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben" - fogalmazott.
    Palkovics László elmondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról.
    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.