Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM-helyettes-államtitkár: a minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k megerősítése

2018-06-15 16:30:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legfontosabb feladata a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) megerősítése, hatékonyságuk és versenyképességük javítása, annak elérése, hogy a kkv-szektor által előállított termékek minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek, és ezzel minél jobban bekapcsolódjanak a nagyvállalatok értékláncaiba - mondta Pomázi Gyula, a tárca helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai konferencián.

    A Coface csoport nemzetközi hitelbiztosító V. országkockázati konferenciáján az ITM iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára elmondta: az innováció meghatározó szerepet játszik Magyarország versenyképességének javításában és a gazdasági növekedésben. 
    Jelezte: végig kell vinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, erősíteni kell az ipari digitalizációt, kiemelt cél a innovációvezérelt ipar megerősítése és az exportorientált ágazati láncok fejlesztése.
    Pomázi Gyula rámutatott: a jövőben csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól, amellett további három-négy húzóágazat alakult ki az elmúlt években, így ígéretesen fejlődik az elektronikai iparág, a gumiipar, a vegyipar. Emellett az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely biztosítja, hogy ne csak a járműgyártástól függjön az ország iparának a teljesítménye - tette hozzá. 
    Kiemelte: a magyarországi cégek mintegy 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itteni multinacionális cégek, ezért el kell érni, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége, hozzáadott értéktermelő képessége javuljon az innováción és az új technológiák alkalmazása révén.
    Rámutatott: a kkv-k fejlesztése, termelékenységük javítása a társadalom szempontjából is fontos kérdés, az általuk foglalkoztatott munkaerő termelékenységét a szak- és felnőttképzés fejlesztésével is javítani kell.
    Pomázi Gyula szerint lényeges, hogy a magyar vállalkozások lépést tartsanak a digitalizációs forradalommal, és az új megoldásokat felhasználva megtartsák és növeljék a versenyképességüket.
    A konferencián Grzegorz Sielewicz, a Coface közép-kelet-európai vezető elemzője kiemelte: a háztartási fogyasztás bővülése nagyban hozzájárul a magyar és a régiós gazdaságok fejlődéséhez. Egyúttal rámutatott, hogy a bérek jelentős emelkedésével a hatékonyság javulásának lépést kell tartania a régiós országokban, Magyarországon is, így valósítható meg a kiegyensúlyozott növekedés ezekben az államokban.
    Grzegorz Sielewicz hangsúlyozta, a protekcionista intézkedések negatív hatással vannak az üzleti bizalom alakulására és a gazdaság teljesítményére. 
    Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője rámutatott: a világgazdasági kilátások, a globális gazdasági kihívások mellett a politikai kockázatokkal is számolni kell. Új elemként megjelentek a technológiai kockázatok, így régi, hagyományos munkahelyek tűnhetnek el a jövőben, és teljesen új munkafolyamatok jelenhetnek meg, ezt is kezelni kell majd, hitelkockázati szempontból is - húzta alá Declan Daly.
    A Coface a kedvező gazdasági folyamatok miatt tavaly ősszel minősítette fel Magyarországot a korábbi A4-ról A3-as kategóriába, miután elfogadhatónak tartották az üzleti kockázatokat a gazdaságban. 
    Póka Valentin, a Coface országigazgatója az MTI-nek a jobb osztályzat feltételeként említette az üzleti szférában, egyebek között az építőiparban a kockázatok csökkentését.