Gedeon napja van. | 2024.03.28

A fordított áfafizetés meghosszabbítását szorgalmazza az agrárkamara

2018-06-15 13:10:00

A gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

    A köztestület pénteki közleményében azt írta, a rendszer  egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az érintett termékeknél - búza, kukorica, árpa, rozs, zab, tritikálé, illetve napraforgó, repce, szója - jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.
    A NAK szerint, ha mégsem lehetséges a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítása, akkor a jelenleg érintett, valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek, alapvető élelmiszerek áfájának mértéke csökkenjen 5 százalékra. A NAK erre az esetre kéri, hogy a 2019-es központi költségvetés véglegesítése ennek figyelembe vételével történjen meg.
    A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak.