Csongor napja van. | 2024.04.16

Az FBI igazgatója csalódottságának adott hangot a minisztériumi vizsgálat eredménye miatt

2018-06-15 08:00:00

Csalódottságának adott hangot helyi idő szerint csütörtökön tartott sajtóértekezletén Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, miután nyilvánosságra került az igazságügyi minisztérium jelentése arról, hogy James Comey korábbi FBI-igazgató hogyan járt el Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében.

    Wray elmondta: elfogadják és tiszteletben tartják a jelentésben foglaltakat. Az érintett  munkatársakat felelősségre fogják vonni és új, szigorúbb szabályozást dolgoznak ki a sajtóval történő kapcsolattartásra is. Amikor az egyik újságíró azt kérte, egyetlen szóban fejezze ki véleményét a történtekről, az FBI-igazgató azzal válaszolt: csalódott. 
    A jelentés szerint a tavaly menesztett Comey megsértette az FBI előírásait, amikor Hillary Clinton volt külügyminiszter és demokrata párti elnökjelölt vitatott levelezéséről nyilvánosan beszélt, de nem volt politikailag elfogult.
    A jelentés az FBI 2016-ban, Hillary Clinton korábbi elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozását, annak esetleges politikai kötődéseit vizsgálta. AZ FBI-nyomozásnak az volt a célja, hogy feltárja, vajon a Clinton magánszerverén bonyolított levelezés nyomán kerültek-e illetéktelen kezekbe szigorúan titkos információk. 
    Az igazságügyi minisztériumban és a tárca felügyelete alá tartozó FBI-nál még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt - de elemzők szerint ezzel összefüggő - személycserék és elbocsátások voltak. Elbocsátották például Andrew McCabe helyettes FBI-igazgatót, aki ellen várhatóan büntetőeljárás is indul. 
    Az igazságügyi tárca főfelügyelője, Michael Horowitz által nyilvánosságra hozott jelentés leszögezi: James Comey megsértette a szervezet belső szabályzatát azzal, hogy nemcsak kongresszusi politikusokat tájékoztatott a nyomozás részleteiről, de a nyilvánosság előtt is beszélt róluk. Comey lépései "rendkívüliek" voltak és "ellentétben álltak" az FBI szabályzatával - fogalmazott a jelentés. Hozzátette, hogy alaposan hibáztatható két magas rangú FBI-tisztségviselő, Peter Strzok és Lisa Page is, akiknek levelezéséből kiderült, hogy az akkor még elnökjelölt Donald Trump ellen léptek fel. Page például az egyik mobiltelefon-üzenetében azt írta Strzoknak: " Trump soha az életben nem lesz elnök, igaz-e? Igaz!". Mire Strzok azt válaszolta: "Nem. Nem lesz. Meg fogjuk állítani". 
    A jelentés rámutat arra is, hogy maga Comey szintén gyakran használta magán email-fiókját, amikor kiszivárogtatott információkat.
    A minisztériumi vizsgálat ugyanakkor hibáztatja Loretta Lynch volt igazságügyi minisztert is, amiért a választási kampány kellős közepén egy arizonai repülőtér kifutóján megbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, a demokrata párti elnökjelölt férjével. Bár nem fogalmaz meg súlyos bírálatot vele szemben, leszögezi: utólagos magyarázkodásaival Lynch összezavarta a közvéleményt. Az egykori tárcavezető ugyanis később azt nyilatkozta: nem a választási kampányról és nem a Hillary Clinton ellen folyó vizsgálatról, hanem csupán családi ügyekről beszélgettek Bill Clintonnal. 
    A jelentés várhatóan heves politikai vitákat gerjeszt majd. Nem sokkal nyilvánosságra hozatala előtt Donald Trump újságíróknak azt mondta: a jelentés "születésnapi ajándék lesz" neki. Az elnök ugyanis épp ezen a napon - június 14-én - ünnepelte 72. születésnapját. A demokrata párti politikusok pedig várhatóan ismét azzal érvelnek majd, hogy James Comey kampány idején tett nyilatkozatai Clinton-ellenesek voltak és Donald Trump megválasztását segítették.