Gedeon napja van. | 2024.03.28

Petíciót indít a DK Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen

2018-06-09 17:22:40

A DK petíciót indít, hogy ne távolítsák el Nagy Imre miniszterelnök szobrát a fővárosi Vértanúk teréről. 

    Rónai Sándor, a párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, aláírásgyűjtést kezdeményeznek, melynek célja annak megakadályozása, hogy a kormány elvigye Nagy Imre szobrát a Parlament közeléből. 
    Kifejtette: az Országgyűlés Hivatalának a költségvetési bizottság számára megküldött feljegyzésében "találtunk egy meglepő és számunkra aggodalomra okot adó fejezetet", amelyben a Szabad György irodaház és a Vértanúk terének felépítéséről, illetve átalakításáról esik szó. "Ez könnyen azt jelentheti, hogy a kormány elviteti Nagy Imre szobrát a térről". 
    A DK szerint az 1956-os forradalom és a hősök megcsúfolása lenne, ha a Kossuth téri Forradalom lángja 2012-es "eltávolíttatása" után Nagy Imre szobra is eltűnne a Parlament közeléből. "Orbán Viktor arra készül, hogy végképp eltörölje a magyarok forradalmi múltját és elvigye a szobrot" - jelentette ki a szóvivő.
    A tiltakozó petíció részleteiről a jövő héten tájékoztatják a többi ellenzéki pártot, melyeket a DK felkért a csatlakozásra és az aláírásgyűjtésre.
    Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke a tájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a következő héten lesz a Nagy Imre-per és az egykori miniszterelnök kivégzésének 60. évfordulója. Ehhez kapcsolódóan megemlékezést tartanak a per eredeti tárgyalótermében, a Fő utcai börtönben és koszorúzást tartanak a Vértanúk terén. Ugyanakkor tüntetni is fognak a Legfőbb Ügyészség előtt a "jelenleg zajló politikai perek ellen".