Auguszta napja van. | 2024.03.29

Menedékkérőknek járó segélyekkel csaltak nyugat-szaharaiak Franciaországban

2018-06-08 14:45:00

Menedékkérőknek járó segélyekkel visszaélő afrikai hálózatot lepleztek le Délnyugat-Franciaországban, a csalás mintegy 3 ezer embert érinthet - közölték pénteken igazságügyi források.

    Három, a nyugat-szaharai nomád néphez tartozó embert két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt csütörtök este egy bíróság Bayonne városában, és további öt ellen folyik eljárás abban az ügyben, amelyben azzal vádolnak nyugat-szaharaiakat, hogy jogtalanul vettek fel menedékkérőknek járó segélyeket Franciaországban, miután időközben Spanyolországban már megkapták a menekültstátuszt. 
    A francia hatóságok szerint a csalás kezdete, 2017 eleje óta a spanyol-francia határon mintegy 3 ezer nyugat-szaharai lépett át, akik a francia bevándorlási és integrációs hivatalnak (OFII) a becslések szerint több mint 200 ezer eurós kárt okoztak Bordeaux-ban. A menedékkérőknek és a menekülteknek havi 340 eurós segély jár Franciaországban. 
    A vizsgálat keretében hétfőn 41 nyugat-szaharait vettek őrizetbe a francia határőrök. Az afrikaiak nyolc gépjárművel lépték át a spanyol-francia határt. Közülük hármat gyorsított eljárásban csütörtökön bíróság elé állították, őket bűnszövetkezetben elkövetett csalásban mondták ki bűnösnek. A két hónap letöltendő szabadságvesztés mellett mellékbüntetésként kitiltották őket Franciaország területéről. A további öt, sofőrként közreműködő szaharai ellen csalásban való bűnrészesség a vád, őket előzetes letartóztatásba helyezték Bayonne-ban - közölte az ügyészség.
    Rajtuk kívül 24 szaharait átadtak a francia hatóságok spanyol kollegáiknak, miután figyelmeztették őket a francia törvényekre. Ezeknek az embereknek az előállítás miatt nem maradt idejük, hogy az előzetes tervek szerint benyújtsák a menedékkérelmüket. További nyolc embert decemberre idéztek be a bayonne-i büntetőbíróságra.