Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megérkeztek Nagy-Britanniába a brit légierő első F-35-ösei

2018-06-07 08:15:00

Megérkezett Nagy-Britanniába szerda este a brit királyi légierő (RAF) első négy F-35B típusú harci repülőgépe.

    A lopakodó technológiájú gépek az amerikai tengerészgyalogság dél-karolinai támaszpontjáról szálltak fel, és útközben, az Atlanti-óceán felett az RAF egyik légi utántöltő repülőgépéről töltöttek újra, majd nyolcórás út után a kelet-angliai Norfolkban működő Marham RAF-támaszponton szálltak le.
    Nagy-Britannia összesen 138 F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük 48-at megrendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól.
    A Lockheed Martin tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya jelenleg 122 millió dollárba kerül.
    A típus F-35A változatát a világon először Izrael alkalmazta éles bevetésen. Amikam Norkin vezérezredes, az izraeli légierő parancsnoka a múlt hónapban, egy katonai konferencián felfedte, hogy gépek két bevetésen is részt vettek, de azt nem részletezte, hogy hol.  
    Nagy-Britanniának évek óta most van először ismét olyan harci repülőgépe, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgép-hordozóról is bevethető.
    A pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 óta kivonták a hadrendből és leszerelték királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót, több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt.
    Az Ark Royal leszerelése óta Nagy-Britanniának nincs repülőgép-hordozó kapacitása, és a Harrierek kivonása óta, az első F-35-ösök szerda esti megérkezéséig nem voltak helyből felszállni és függőlegesen leszállni képes harci repülőgépei sem.
    Jelenleg két új repülőgép-hordozó van építés alatt, a Prince of Wales, valamint a Queen Elizabeth, és az F-35-ösöket majd ezekre telepítik.
    A Queen Elizabeth hordozót II. Erzsébet királynő már négy éve hivatalosan felavatta a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában, de a 70 méter széles, 280 méter hosszú, 65 ezer tonna vízkiszorítású hadihajó csak tavaly kezdte meg a tengeri próbaüzemelést, és várhatóan 2023-ra állhat hadrendbe.
    Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. A még épülő Prince of Wales ugyanilyen méretű lesz. A két hajó gyártási költsége egyenként 3,1 milliárd font (1130 milliárd forint).