Auguszta napja van. | 2024.03.29

Öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul 

2018-06-04 13:15:00

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen öt milliárd forint támogatással - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    Pálinkás József, az NKFIH elnöke a projektek között a mesterségesintelligencia-kompetenciaközpont létrehozását, a tiszta ivóvíz programot és a fehérjekutatást is említette. Hozzátette: további három program indul a szegedi ELI lézeres kutatóközpontban, emellett biztonsággal - élelmiszerbiztonsággal, kiberbiztonsággal és a földrengésbiztonsággal - kapcsolatos kutatások is megkezdődnek. A négyéves programok olyan területeken indulnak, amelyeken Magyarországon kiváló kutatócsoportok működnek - hangsúlyozta.
    Mint mondta, az eredményeket már egy év után elvárják, négy év után pedig értékelni tudják a programokat és dönteni tudnak a folytatásról is.
    Arról szólva, hogy a projekteket nézve az egészségüggyel kapcsolatos kutatások nagy súlyt kapnak, elmondta: egyrészt fontos, hogy a magyarországi kutatások eredményeket szolgáltassanak mind a gyógyítás, mind a magyar gyógyszeripar számára, másrészt Magyarországon eredményes kutatóműhelyek működnek a biológia, az orvostudomány területén.
    Perczel András biokémikus, a fehérjekutatási program vezetője elmondta: kutatásuk összetett lesz. Alapkutatás jellege is van, amely betegségek molekuláris hátterének megértését célozza, továbbá alkalmazott része, amikor bizonyos, már elért eredményeket szeretnének jobban körül járni, és eljutni az innovációhoz. Valamint felkutatnak olyan fajta fehérjemolekulákat is, amelyekre van piaci érdeklődés.
    Törekszünk arra, hogy a négyéves pályázat végére számos olyan eredményünk legyen, amelyek a magyar emberek életminőségét befolyásolják - mondta, utalva arra, hogy egy sor olyan fehérjealapú gyógyszer kapható ma a patikákban, amelyek súlyos betegségeket gyógyítanak, és amelyekkel 10-15 éve még nem találkozhattunk.
    Az NKFIH pályázatán Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei kaphattak támogatást a kiírásban szereplő öt tématerületen induló projektjeikhez, amelyek megvalósítására 48 hónap áll rendelkezésre.
    A Nemzeti kiválósági programnak köszönhetően mintegy 1 milliárd forintos támogatást nyertek a szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatásokra, továbbá az elméleti matematikai kutatások és a gyakorlati, mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztésének összekapcsolására is. Hasonló összegű támogatást ítéltek oda A magyar társadalom biztonságát elősegítő, valamint a tiszta ivóvíz, továbbá a fehérjetudomány és alkalmazásai nemzeti programra.
    A Nemzeti kiválósági program idei évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a magyar kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék.