Emma napja van. | 2024.04.19

Kisprojekt Alap- nagy lehetőség

2018-06-02 11:05:00

A maga nemében történelmi esemény helyszíne volt a miskolci Megyeháza pénteken, ugyanis a felvidéki Kassa (Rastislav Trnka)– és Besztercebánya (Ján Lunter) megyék, valamint a házigazda Borsod-Abaúj-Zemplén (Török Dezső), Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szeszták Oszkár), Heves (Szabó Róbert) és Nógrád (Skuczi Nándor) megyék elnökei közösen indították el a Kisprojekt Alap első kiírását.

Köszöntőjében Török Dezső felidézte, hogy Kassa megyével a több évtizedes együttműködés után 2013-ban létrehozták a Via Carpatia Európai Területi Társulást, amely a névadó közlekedési folyosó megvalósításának segítésén túl a határmenti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének a katalizátora. „Hasonló cipőben járunk, hasonlóak az adottságaink és a problémáink, például az egykori szocialista nehézipar és bányászat leépülése, az elvándorlás, a halmozottan hátrányos társadalmi csoportok arányának a növekedése. Rájöttünk, hogy közösen többek vagyunk, mint külön-külön”- magyarázta az együttműködést a közgyűlés elnöke. Az ugyancsak szomszédos Besztercebánya megyével is hasonló együttműködésre törekednek. Eddig is igénybe vették a határmenti együttműködést segítő uniós forrásokat, s a jövőben is erre törekednek.

Balról: Orbán Máté Júlia, Rastislav Trnka, Török Dezső, Kiss-Parciu Péter

Kiss-Parciu Péter a KKM helyettes államtitkára történelminek nevezte a megyék összefogását. Elmondta, hogy a kormány célja, hogy egységes, versenyképes Közép-európai térség jöjjön létre. Emlékeztetett rá, hogy hazánk megyéinek többségét érinti az államhatár, s egyes helyeken elmaradt „zárványok” jöttek létre. Szorgalmazzák a határok átjárhatóságát, segítik az infrastrukturális fejlesztéseket, mert összeköttetés nélkül nincs gazdasági fejlődés. Cél megnyitni a gazdasági teret. Ezt szolgálja a Via Carpatia közlekedési korridor. Magyarország 2022-ig teljesíti az ezzel kapcsolatos feladatait, s reményét fejezte ki, hogy minden partner így tesz.

Rastislav Trnka kiemelte, hogy a Via Carpatia ETT négy évet dolgozott azért, hogy azInteerreg V-A keretén belül létrehozott Kisprojekt Alapot most elindíthatják.  Emlékeztetett rá, hogy az EU egyik sarokköve m hogy a határok ne képezzenek akadályt. Az együttműködés révén reménye szerint egyszerűbbé válik a tapasztalatcsere, a problémák megoldása. Nagy kihívást jelent a lakosság életszínvonalának a növelése. Fontos előrelépés, hogy ebben a projektben a döntések nemzeti szintről lekerültek regionálisra.

Az indítás pillanata

Orbán Máté Júlia, a Via Carpatia igazgatója mutatta be a Kisprojekt Alapot, amely keretében 20-50 ezer euró közti támogatásra pályázhatnak a hat megyéből – a támogatás intenzitása 85 százalékos, a futamidő egy év. A természet és kultúra „zsebben” 1,3 millió euró, az intézményi együttműködésben pedig 4 millió euró van a hat megyés régió számára 3 évre elkülönítve. A részleteket a http://www.viacarpatia-spf.eu honlapon olvashatják.

Szép számmal képviseltették magukat az ünnepségen a magyar-szlovák kapcsolatokban érdekelt szervezetek

A köszöntőket, tájékoztatót követően a hat elnök ünnepélyesen egy „gombnyomással” elindította a Kisprojekt Alap első felhívását.