József napja van. | 2024.03.19

Az "egészséges elhízottaknál" is nőnek a szív- és érrendszeri kockázatok

2018-06-01 19:05:00

 

Az elhízott, ám egyébként egészséges nőknek nagyobb szív- és érrendszeri kockázatokkal kell számolniuk, mint a normál testsúlyúaknak egy nagy létszámú, hosszú időtávú amerikai kutatás szerint.

 

    A kutatók több mint 90 ezer amerikai nő egészségének alakulását követték akár három évtizeden át - számolt be róla a BBC hírportálja.
    A túlsúlyosaknál és az elhízottaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki agyvérzés vagy szívroham még akkor is, ha vérnyomásuk és koleszterinszintjük normális volt, és cukorbetegséget sem diagnosztizáltak náluk.
    A kutatók arra következtettek, hogy "egészséges elhízottnak lenni is kockázatos".
    Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint a diabétesszel is összefügg.
    Vannak azonban olyan elhízottak, akiknél nem jelentkeznek ezek az anyagcsere-problémák, ami egyes tudósok szemében kétségbe vonja, hogy az elhízás növeli ezeknek a zavaroknak a kockázatát.
    Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlyos, vagyis 25-ösnél magasabb testtömegindexű (BMI), egyébként egészséges nőknél 20 százalékkal, az elhízott, azaz 30-asnál magasabb BMI-jű nőknél 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint a normál súlyú, vagyis 18,5-24,9 testtömegindexű, szintén egészséges nőknél.
    A The Lancet Diabetes and Endocrinology című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a két dolog között nem ok-okozati viszony, inkább összefüggés van, valamint azt is, hogy a nők körében végzett kutatás eredményeit nem lehet a férfiakra általánosítani.
    "A nagy létszámú résztvevővel végzett kutatás megmutatta, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges elhízottnak lenni sem ártalmatlan, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata akkor is megnövekszik náluk, ha évtizedeken át mentesek a metabolikus zavaroktól" - mondta Matthias Schulze, a potsdami Táplálkozástudományi Intézet tudósa, a kutatás vezetője.
    Hangsúlyozta az anyagcsere-betegségek megelőzésének fontosságát is. "Akinek megfelelőek az anyagcsereadatai, az is nyerhet, ha időben elkezd odafigyelni az egészséges étrendre és a testmozgásra a megelőzés érdekében" - tette hozzá.
    Brit kardiológusok egy három évvel ezelőtti, hosszú távú kutatása arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges. A vizsgálatban résztvevő "egészséges elhízottak" több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé.