Ottó napja van. | 2020.07.02 | MNB középárfolyam:

A 90 éves Kotsis Attilánét köszöntötte a röplabda-szövetség

2018-05-31 15:35:59

A Magyar Röplabda Szövetség csütörtökön 90. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriellát.

    A legendás szakember, akinek vezetésével a női válogatott az 1976-os és az 1980-as olimpián is a negyedik helyen végzett, a jeles alkalom kapcsán az MTI-nek elmondta, edzői pályafutásában nincs hiányérzet.
    "Mindig előretekintettem, tisztában voltam a hiányosságaimmal, és igyekeztem azokat kijavítani. Mindig próbáltam ellesni valamit a külföldi kollégáktól, így sokat tanultam például a japánoktól, akik akkor az európai szem számára nagyon különös, gyors, kombinatív röplabdát játszottak" - emlékezett a hetvenes évekre Kotsisné.
    Sikerei titkaként is azt emelte ki, hogy csapata - mivel nem túlságosan magas játékosok alkották - mindig a sok figurára épülő játékra törekedett, játékosai rendkívül képzettek voltak, minden állásban többféle támadásra voltak képesek.
    "A feladónak csak annyi dolga volt, hogy megnézze, melyik ütője van a legjobb helyzetben. A többit a lányok megoldották" - tette hozzá.
    "Sokat készültünk együtt, és mindig vagány játékosok alkották a keretet, akik legtöbbször tehetséget is, de szorgalmat mindig hoztak magukkal otthonról. Ez utóbbi nálam alapkövetelmény volt" - ecsetelte.
    Noha nyert Európai-bajnoki ezüst- (1975) és bronzérmet (1977, 1981) is a válogatottal, legsikeresebb tornájának az 1976-os montreali olimpiát tartja, amelyen negyedik helyen zárt a nemzeti együttessel.
    "Akkoriban Európában csak a szovjetek voltak képesek legyőzni bennünket, s ott, Kanadában nagyon közel voltunk a bronzéremhez" - mondta. Akkor az elődöntőben épp a szovjetektől kapott ki a magyar csapat, míg a harmadik helyért a Koreai Köztársasággal szemben maradt alul a válogatott.
    Egyik legfőbb edzői hitvallásaként arról beszélt, hogy soha egyetlen játékosát sem teremtette le amiatt, hogy valamit nem tudott, mert még nem tanították meg neki. "Az edző dolga a mérkőzés alatt a tanácsadás, még akkor is, ha hülye tanácsot ad. Így a játékosnak van mibe kapaszkodnia. A hibákból utólag okulni kell, a tornák végén, a vereségek után is megköszöntem a munkát a lányoknak. Utána ráértem azon gondolkozni, miben hibáztunk". - fogalmazott.
    Gabi néni - mindenki így hívja a sportágon belül - arra a kérdésre, mivel tölti manapság a napjait, amikor nem röplabdamérkőzéseket látogat, azt mondta: mivel szereti a zenét, hangversenyekre jár, valamint rengeteg keresztrejtvényt fejt.
    "Mindig szerettem megoldani a dolgokat, ezért jutottam előre. A rejtvények pedig segítenek abban, hogy az agyam továbbra is éber legyen" - fogalmazott.
    Kotsis Attilánét - aki összesen három olimpián vezette a magyar női válogatottat, és az ötkarikás, valamint Európa-bajnoki érmek és helyezések mellett az 1970-es világbajnokságon negyedik helyen zárt csapatával - 2010-ben az Egyesült Államokban beválasztották a röplabda Hírességek Csarnokába.