Gedeon napja van. | 2024.03.28

Alapjogokért Központ: "Soros György hálózata" áll Nikola Gruevszki elítélése mögött

2018-05-29 19:59:00

Az Alapjogokért Központ szerint "Soros György hálózata" áll Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök elítélése mögött.

    A szervezet keddi elemzése úgy véli, hogy a hálózathoz tartozó civil szervezetek keltette káoszban megbuktatták "a tömeges migrációt ellenző kormányfőt", majd az Európai Unió és az Obama-adminisztráció nyomására felállított speciális ügyészi szervezet révén jogilag is ellehetetlenítették. 
    Gruevszki kormánya komoly eredményeket ért el a migráció feltartóztatásában, ezért a Macedóniában is igen aktív Nyílt Társadalom hálózat és szövetségesei őt terveik akadályaként, veszélyforrásként azonosították - írták.
    Az elemzés szerint "Soros György hálózata" a migrációs útvonalak szempontjából fontos Macedóniát kísérleti labornak tekintette, hogy "kipróbálják, eszméik hogyan működnek a gyakorlatban".
    Ennek a kísérletnek a része a macedón belpolitikai élet instabilitásának kihasználása, további destabilizálása - írták. 
    A "politikai nyomásra létrehozott" speciális ügyészi szervezet révén pedig "sakkban tarthatóak azok, akik nem osztják a nyílt társadalom határok és határvédelem nélküli ideáját" - vélekedik az Alapjogokért Központ.
    Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt május 23-án két év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság hivatali visszaélés vádjával.
    A vád szerint Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, voltaképpen saját maga számára 600 ezer euróért (191,28 millió forint).