Emma napja van. | 2024.04.19

Merkel: szégyent hoznak Németországra az idegenellenes támadások

2018-05-29 18:30:00

Szégyent hoznak Németországra az idegenellenes, rasszista támadások, amelyek ellen a jogállam teljes szigorával fel kell lépni - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Düsseldorfban egy 25 éve történt idegenellenes merénylet évfordulójára rendezett megemlékezésen.

    A kancellár kiemelte, hogy egész Németország példaképévé vált Mevlüde Genc, aki elvesztette két lányát, két unokáját és egy unokahúgát a Törökországból származó család solingeni otthona ellen 1993. május 29-én elkövetett gyújtogatásos merényletben, mégis 25 éve állhatatosan dolgozik a béke, az elfogadás és az egymás iránti türelem ügyéért, és Törökország mellett Németországot is a hazájának vallja.
    Az öt halálos áldozatot követelő támadás a kilencvenes évek elején - a széteső Jugoszlávia területéről Németországba irányuló menekülthullám idején - lezajlott idegenellenes merényletek "rémisztően hosszú" sorozatába tartozik - tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy "a jobboldali szélsőségesség semmiképpen sem a múlt része".
    Továbbra is jellemző, hogy megtámadnak embereket csak azért, mert menedékkérők vagy menekültek, "vagy mert a kinézetük, a bőrszínűk miatt annak tartják őket, függetlenül attól, hogy milyen régen élnek velünk". 
    Ezek az erőszakos cselekmények szégyent hoznak Németországra, amibe "nem szabad beletörődni, ha valóban számít az országunk, a jogállamunk és az ember méltósága" - mondta Angela Merkel.
    Az idegenellenességnek, a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak nincs hely Németországban, és máshol sem, de Németországra a holokauszt miatt különleges felelősség hárul. A holokauszt "arra kötelez, hogy nap mint nap tegyünk az emberhez méltó együttélésért" - tette hozzá a német kancellár.
    Mint mondta, "ez nem absztrakt figyelmeztetés, hiszen most is terjesztik a jobboldali populista és a szélsőjobboldali eszméket". 
    Gyakran a véleményszabadság határait feszegetik, és politikai eszközként használják a tabudöntést, akik ezt teszik. Ez "játék a tűzzel, mert aki erőszakot vet a szavaival, az legalábbis egyetértően tudomásul veszi, hogy az erőszak ki is sarjad" - mondta Angela Merkel.
    A többi között arról is beszélt, hogy a nyitottsághoz és a befogadáshoz mindig két fél kell, vagyis azoknak, akik Németországban akarnak élni, az integráció lehetőségét elfogadva át kell venniük a német értékeket, meg kell tanulniuk a német nyelvet és dolgozniuk kell.
    A megemlékezésen részt vett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki beszédében elítélte a menekültek és a muszlim vallású emberek elleni rasszizmus és idegengyűlölet minden formáját, és hangsúlyozta, hogy a Genc család elleni merénylet olyan emberek ellen irányult, akik "második hazájuknak tartották Németországot, hozzátartoztak ehhez az országhoz".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó