József napja van. | 2024.03.19

Család- és ifjúságügyi államtitkárság: a gyermekek jelentik a jövőt

2018-05-27 13:40:00

A gyermekek a jövőt jelentik, az ő biztonságuk, jólétük, jóllétük biztosítása mindennél fontosabb - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága vasárnap gyereknap alkalmából az MTI-vel.

    A közleményben hangsúlyozták: a kormány évről-évre egyre többet fordít családtámogatási ellátásokra, ösztönzi és megbecsüli a gyermekvállalást, emellett támogatja a gyermek- és családbarát szemlélet elterjedését. 
    Az intézkedéseket ismertetve azt írták: idén már 35 ezer forintot, 2019-től pedig 40 ezer forintot spórolnak havonta adójukból a két gyermeket nevelő családok, míg a három- vagy többgyermekeseknek továbbra is biztosított a gyermekenkénti 33 ezer forintos kedvezmény. A gyermekápolási táppénzt már mindkét szülő igényelheti, így a 3-12 év közötti gyermekek betegsége esetén duplájára nőtt az igénybe vehető táppénzes napok száma. 
    Kitértek arra is, hogy az elmúlt években csaknem 40 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, és új, a helyi igényekhez jobban igazodó intézménytípusok - minibölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde - is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában. Az anyasági támogatást és a babakötvényt a nem Magyarország területén született magyar gyermekek után is igénybe lehet venni. Ma már csaknem félmillió gyermek étkezik ingyenesen és több mint egymillióan kapnak ingyenes tankönyvet. A családi otthonteremtési kedvezmény révén pedig nagyságrendileg 150 ezer gyermek családja jutott az elmúlt két évben új otthonhoz. 
    A Nemzeti Tehetség Program a tehetséges gyermekeket, fiatalokat segíti, ezért 2018-ban mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai és határon túli tehetséggondozó programok támogatására - olvasható a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány