Andrea napja van. | 2024.04.18

Nemzetiségi szószóló: a mindenkori Magyarország számíthat a ruszinokra

2018-05-26 16:21:00

A Rákóczi-szabadságharc idején és az azóta eltelt évszázadokban a ruszin nép bizonyította, hogy a mindenkori Magyarország számíthat rá, a ruszinok a magyar nemzet fontos és hűséges alapkövei - jelentette ki az Országgyűlés nemzetiségi szószólója szombaton Egerben.

Giricz Vera az Országos Ruszin Önkormányzatnak a Ruszin Nemzeti Ünnep alkalmából tartott rendezvényén felidézve a ruszin (rutén) nép történelmét aláhúzta: népük soha nem hagyta cserben a magyar nemzetet, válságos pillanataiban a ruszinság mindig "hitvallást tett a magyarok mellett".

Mindeközben a történelem közösen megélt viharai megerősítették a ruszinok hitét abban, hogy nyelvük és vallásuk gyakorlásával kultúrájuk és nemzetiségük fennmaradhat, sőt kivirágozhat - tette hozzá.     

Giricz Vera köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, amely szavai szerint jelentősen - hét év alatt 88 millióról több mint 210 millió forintra - növelte a ruszin nemzetiségi programok támogatását.

"Magyarok és ruszinok soha nem voltak egymás ellenségei: közös jövőről gondolkodtak és segítették egymás szabadságtörekvéseit" - jelentette ki Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke.

Megjegyezte: a közösség hálával tartozik a magyar államnak, amely segítséget nyújt egyebek mellett olyan, a ruszinok számára fontos célok megvalósításában, mint a nemzetiség muzeális gyűjteményének és kiállítóhelyének bővítése, a magyar-ruszin szótár elkészítése, vagy éppen a Debrecenben várhatóan ősszel megnyíló ruszin-magyar közösségi ház kialakítása.

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere köszöntőjében rámutatott: a magyarság odafigyel a többi nemzetiségre és vallja: egyetlen nemzet sem előbbre való, vagy értékesebb a másiknál.     

Szavai szerint a nyelv, a kultúra talán az identitás megélésének legfontosabb eszközei, melyek csúcspontját az ünnepek jelentik. A ruszinok ezen az ünnepen is bizonyítják: büszkék nemzetiségükre és összetartozásukra, Eger pedig büszke ruszin nemzetiségű lakóira és arra, hogy otthont adhat ennek az eseménynek - jelentette ki.