János napja van. | 2019.06.26 | MNB középárfolyam:

Közösségi kávéházat nyitott az egyházmegyei karitász Szombathelyen

2018-05-26 07:38:57

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közösségi rendezvények színtereként működő, hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató Fairplay kávéházat nyitott Szombathelyen - közölte Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója az MTI-vel.

    A közösségi tér kialakításával a hátrányos helyzetű emberek társadalmi elfogadottságát és szerepvállalását akarják elősegíteni. A kávézóban dolgozók, és a programok résztvevői "megtapasztalhatják a karitatív szemléletet, az önzetlen segítés erejét, és a közösséghez tartozás érzését" - fogalmazott a karitász igazgatója. 
    A Fairplay kávéházban pályakezdő fiatalokat és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A bevételt hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok tanulmányainak támogatására, valamint - az osztrák Grazi Egyházmegyei Karitászon keresztül - hátrányos helyzetű afrikai karitász segítésére fordítják - mondta el Tuczainé Régvári Marietta. 
    A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak 27 éves kapcsolata van a grazi karitásszal. A két intézmény számos határon átnyúló programot valósított meg - fűzte hozzá Tuczainé Régvári Marietta. Példaként említette, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász intézményeiben használt farmerekből varrott táskákat, párnákat, kötényeket a grazi karitász boltjaiban értékesítik. A bevételt afrikai családok ellátásra fordítják. 
    A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Fairplay című pályázatán 50 millió forint támogatást nyert el a hátrányos helyzetű emberek társadalmi elfogadottságának javítására, valamint a társadalmi együttélés javítására. A projekt keretében valósul meg a közösségi térként működő, társadalmi együttélés céljait szolgáló Fairplay kávézó megnyitása.