Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint száz korábbi kadétot ítéltek életfogytiglani börtönre

2018-05-25 20:24:00

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a török légierő 116 korábbi kadétját pénteken egy isztambuli bíróság a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indított egyik perben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A légierő isztambuli akadémiájának volt hallgatóit a törvényszék az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete bűntettében találta vétkesnek.
    Az Anadolu beszámolója szerint a pernek összesen 122 vádlottja volt. A pénteki döntések értelmében három egykori katonatisztet - egy repülőszázadost és két főhadnagyot - szintén az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak. A három tiszt szándékos emberölési kísérletért további 45 év, a repülőszázados szándékos testi sértésért pedig ezeken felül még 19 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Három korábbi közlegényt felmentett a bíróság.
    A 116 egykori tisztjelöltet eredetileg ugyancsak súlyosbított életfogytiglani börtönre ítélték, de a bíróság a tárgyalásokon tanúsított megbánás és jó magaviselet fényében enyhített a büntetésükön.
    A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, így a haderőbe és a katonatiszti iskolákba is. Gülen mindezt tagadja.
    Az Anadolu pénteken arról is írt, hogy egy másik, az isztambuli nagyvárosi önkormányzat épületének elfoglalásával kapcsolatos perben 52 vádlottról hoztak ítéletet. Az érintettek között volt hat katonatiszt, egy törzsőrmester, egy tizedes, 42 közlegény és két civil. A 42 közlegényből 31-et az alkotmány megsértése miatt életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak, 11 közlegényt pedig felmentettek. A többi 10 vádlott az alkotmányos rend megdöntésének kísérletéért súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Az elítélteket ugyanakkor 14 ember szándékos meggyilkolása, a lőfegyverekről szóló törvény megsértése, valamint szándékos testi sértés miatt még további börtönévekkel is büntették.
    Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Mindazonáltal a rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.
    Az Anadolu legutóbbi - március eleji - összesítése alapján a 2016. július 15. után indult perekben eddig több mint 586 emberre szabtak ki vagy súlyosbított vagy "hagyományos" életfogytiglani szabadságvesztést.
    Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte ki a török alkotmányból. Helyére a "súlyosbított életfogytiglani" szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait.