Auguszta napja van. | 2024.03.29

A világ minden tájáról érkeztek filmek a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2018-05-24 17:14:04

A világ 104 országából több mint 1500 filmet neveztek az alkotók a pénteken kezdődő 4. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra - számolt be róla Esók Nóra fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában. 

    A gödöllői fesztivál még fiatal rendezvény, idén tartják meg negyedik alkalommal, de tavaly már több mint százezren vettek részt a programokon, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak - fűzte hozzá a fesztiváligazgató.
    A fesztivál kiemelt médiatámogatója, akárcsak tavaly, az M5 kulturális csatorna lesz. Dér Ágnes, a csatorna igazgatója emlékeztetett arra, hogy fő feladatuknak az ismeretterjesztést tartják, és a legnézettebb tartalmaik között szerepelnek az ismeretterjesztő filmek. Médiatámogatóként a tavalyi fesztivál szinte minden magyar alkotójának produkcióját műsorra tűzték az elmúlt évben, és idén is ezt tervezik.
    A csatorna vasárnap élő stúdióval jelentkezik a fesztiválról. Igyekeznek megszólítani minél több alkotót, és ízelítőt adnak a filmekből is - mondta el Dér Ágnes.
    A hétvégére időzített háromnapos fesztivál egyik "slágeralkotója" David Attenborough, akinek csapata három filmmel is nevezett. A mustra teljes programja a godollofilmfest.com oldalon olvasható - tette hozzá Esók Nóra. 
    A fesztiválon vetített munkákat komoly szakmai hátterű zsűrik értékelik és díjazzák. Az M5 ebben az évben is átadja különdíját. Dér Ágnes kifejtette, hogy idén is valami különlegeset keresnek, nem a produkciók technikai felszereltségét nézik, hanem az ebben a tekintetben kevésbé elkényeztetett magyar alkotókra koncentrálnak és olyan történetekre, amelyekben különleges, egyéni látásmód érhető tetten.
     A május 25. és 27. között zajló filmfesztivált számos családi program kíséri, és kiállításokkal is várják az érdeklődőket.