Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horvát államfő: a határ menti területek elnéptelenedése vonzerő a migránsok számára

2018-05-23 18:30:00

A határ menti területek elnéptelenedése nyílt meghívást jelent a migránsok számára, akik potenciális fenyegetést jelentenek Lika-Zengg és a vele szomszédos, egyre gyérebben lakott horvátországi megyékre - figyelmeztetett Kolinda Grabar-Kitarovic államfő szerdán.

    A horvát elnök a boszniai határhoz közeli délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyei tanács ülésén szólalt fel. A megyén keresztül halad át egy új balkáni migránsútvonal. A jórészt közel-keleti bevándorlók Bosznia-Hercegovinából érkeznek illegálisan az országba, majd haladnak tovább Szlovéniába, hogy onnan eljussanak más uniós országokba.
    Grabar-Kitarovic kiemelte: a lakosság megtartása ezekben a megyékben kulcsfontosságú a biztonság szempontjából. Az államfő azt mondta, itt az ideje, hogy a kormány véghezvigye a reformokat, amelyek biztosítják a bérek növekedését, és megállítják az elvándorlást, amely az államfő szerint egyes területeken katasztrofális méreteket öltött. 
    Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor ügye nem lehet többé kifogás a reformok elhalasztására - hangsúlyozta az államfő. Hozzátette: sürgősen demográfiai intézkedéseket kell hozni, párhuzamosan a gazdasági intézkedésekkel, különleges hangsúlyt fektetve a családpolitikára.
    "Nemsokára nyilvánosságra hozom javaslataimat, a kormánnyal vagy egyedül" - mondta Grabar-Kitarovic, majd felszólította a kormányt, hogy közösen oldják meg a problémát.
    Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. Azóta egyre több fiatal dönt a nyugat-európai munkavállalás mellett, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást. A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.