János napja van. | 2019.06.26 | MNB középárfolyam:

Két év börtönre ítélték Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt

2018-05-23 15:38:35

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán - közölte a Vesti.mk macedón hírportál.

    Az ítélethirdetéskor a jobboldali politikus nem volt jelen, ügyvédei fellebbezést jelentettek be.
    A vád szerint Nikola Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.
    A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 
    Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek, Gordana Jankuloszkának az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó. 
    A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet.
    Nikola Gruevszki ellen további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy.