József napja van. | 2024.03.19

Szívbetegek rehabilitációját is segítő tanösvényt avattak Miskolcon

2018-05-22 19:30:00

Szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak kedden a Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben, az Út az egészséghez program keretében.

    Az Európai Unióban évente 1,9 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek. Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a kóros elhízás és ezen betegségek következményei felelősek a korai halálozások több mint feléért. Ezért hozták létre a budapesti Szent Ferenc Kórház szakemberei az Út az egészséghez programot, amelynek harmadik, egyben első vidéki tanösvényét adták át a Csanyik-völgyben.
    Olyan tanösvényt alakítottak ki, amellyel segítik az érintett betegek rehabilitációját, egészségi állapotának felmérését, valamint az egészségnevelést és a megelőzést - mondta Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója.
    Megjegyezte: az infarktuson átesett betegek halálozási aránya az első egy hétben ugyanolyan, mint Nyugat-Európában, ám hat hónap-egy év után már sokkal rosszabb, mégpedig azért, mert az egészségtudatosság csekély a magyar lakosság körében. A betegek nem vagy csak keveset mozognak, saját bevallásuk szerint azért, mert nincs egy biztos háttér, amely segítene nekik az elindulásban.
    A kórház ezt a hátteret szeretné megadni az Út az egészséghez programmal, országszerte 20-22 ilyen ösvényt szeretnének kialakítani - tette hozzá a főigazgató.
    Mester Viktória, a projektet támogató Sanofi gyógyszercég csanyiki gyáregységének vezetője azt mondta: ez a program az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ez pedig egyezik a cég stratégiájával, ezért álltak a kezdeményezés mellé.
    Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangoztatta, hogy Miskolcnak csodálatos a természeti környezete, amely segítheti az egészség megőrzését, arra kell arra törekedni, hogy az emberek éljenek ezzel a lehetőséggel.
    Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat korábban létrehozta az egészségfejlesztési intézetet, amely a kisgyermekekkel, a szociális ellátással foglalkozókat kapcsolta egy rendszerbe, minden kisiskolás egy komplex szűrővizsgálaton esik át. Ezt a folyamatot egészítik ki az aktív korúakra és az időskorúakra, ezt szolgálja ez a tanösvény is.
    Sárhegyi Zoltán, a területet kezelő Északerdő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke úgy fogalmazott: örültek a kezdeményezésnek, az erdészet munkatársai számtalan munkaórát fektettek abba, hogy a tanösvény elkészüljön, kezdve a koncepció kidolgozásától a tervezésen keresztül a megvalósításig. A társaság pénzt is biztosított ehhez. 
    A tanösvényen egy másfél kilométer hosszú, 55 méter szintkülönbségű rövid túrán és egy három kilométer hosszú, 120 méter szintkülönbségű hosszú túrán mehetnek végig a gyógyuló betegek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány