József napja van. | 2024.03.19

Agrárkamara: elkezdődött a cseresznyeszezon

2018-05-22 18:15:00

A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel. 

    Megjegyezték, hogy a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően az utóbbi öt évben 15-20 ezer tonna között mozgott a termés.
    Magyarországon 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) vannak. 
    A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül van, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul. A cseresznyeimport ezzel szemben eléri a 2-3 ezer tonnát, amelynek nagy része Törökországból érkezik, amikor a magyar áru is a piacon van. Az agrárkamara szerint mindez azt mutatja, hogy a cseresznyetermelés fejlesztésében további lehetőségek vannak, mert a magyarországi termelés még a belföldi fogyasztói igényeket sem tudja teljes mértékben kielégíteni.